Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mikä on sinun vapaudu vankilasta-korttisi ilmastopäästöissä?

1.6.2018

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Keskustelu käy kuumana siitä, mikä on tehokkainta mitä yksittäinen ihminen voi ilmastopäästöille tehdä.

Viimeksi toimittaja Reetta Räty kirjoitti Imageen siitä, miten hän vaivoja kaihtamatta hakee vegaanista, kotimaista lähiekopesuainetta täyttöpulloon ja samaan aikaan lentelee ympäri maailmaa, niin että päästölaskurit huutavat punaista.

 

Mittakaavasta puhuminen on välttämätöntä. Edelleen suomalaiset nimeävät jätteiden kierrätyksen tärkeimmäksi ilmastoteokseen, vaikka sen vaikutus on häviävän pieni.

Nykykeskustelussa on se ongelma, että se tarjoaa jokaisella jonkun vapaakortin, jolla oma ilmastokuorma kuitataan.

Voi valita, miltä kantilta päästöjensä mittakaavaa katsoo. Itselleen voi sanoa, ettei haittaa, että lennän, koska olen vegaani ja Guardian kertoo, että eläinperäiset tuotteet ovat merkittävin teko, joka kuormittaa maapalloa.

Tai voi ajaa kaikkialle autolla, mutta päättää, ettei se haittaa koska ei omista koiraa. Iso koira vastaa kahden kaupunkimaasturin päästöjä.

Tai voi syödä joka aterialla lihaa ja lämmittää kolmen sadan neliön omakotitaloa öljyllä, mutta lohduttautua sillä ettei lennä. Lentäminenhän on pahinta mitä ilmastolle voi tehdä.

Minä olen valinnut jokerikortikseni pienen perheen. Asun aivan liian väljissä neliöissä, meillä on lihaa syövä koira, syön  juustoa, lennän huvikseni ja kun sää on huono, lainaan kaupunkimaasturin, jolla ajan lapsen futistreeneihin.

Mutta sepä ei haittaa, koska kaikkein tehokkainta ilmastonsuojelua on jättää tekemättä lapsia. Lentämisen välttely on aivan näpertelyä lapsilukuun verrattuna. Omantunnon kaivertaessa voin aina vedota siihen, että minulla on vain yksi lapsi. Ilmastohan ei välitä siitä, että pieni perhe johtuu lähinnä mukavuudenhalustani.

 

Tehokkaista ilmastotoimista on oleellista puhua. Vielä keskustelua käydään tavalla, joka lähinnä oikeuttaa minun vastuuta pakoilevan elämäntyylini.

Suomi on sitoutunut leikkaamaan päästönsä lähivuosikymmeninä lähes nollaan. Se vaatii monen nyt normaalina pidetyn asian uudelleenarviointia.

Epämiellytttävä totuus on, että meidän pitää vähentää kaikkia lueteltuja asioita: eläinperäisten tuotteiden syöntiä, yksityisautoilua, lentämistä, sähkön kulutusta, liikaneliöiden lämmitystä ja tavaroiden ostelua. Lasten lukumäärä on jo  laskussa.

Tulevaisuudessa emme voi väistellä ilmastovastuuta osoittamalla jotain päästölähdettä, johon juuri sillä hetkellä emme itse syyllisty.

ilmasto  lentäminen  kulutusvalinnat  yksityisautoilu 

Viite