Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Oma työ syynissä

8.1.2015

Lasse Leipola

Käyttäjän Lasse Leipola kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja.

Joulu on dekkarien kulta-aikaa. Omalle kohdallani tämä toteutui hieman poikkeuksellisella tavalla, sillä ylistävien some-komment­tien­ innostamana ahmin muutamassa päivässä 12-osaisen Serial-radiodokumentin.

Kuunnelmassa käsitellään Baltimoressa 1999 tapahtunutta rikosta, jossa opiskelijatyttö katosi ja löytyi kuukautta myöhemmin kuolleena metsästä. Rikoksesta tuomittiin hänen entinen poikaystävänsä. Toimittaja Sarah Koenig alkoi vuosi sitten, 15 vuotta tapahtumien jälkeen, selvittää jutun käsittelyä. Eikä Serial olisi ansainnut kaikki kehuja, ellei kyseessä olisi todella monitahoinen ja kiinnostava tapaus.

Serial on todellakin helppo ahmia muutamassa päivässä kuin dekkari konsanaan. Vaikka todellisuus tietenkin rajoittaa tällaisen dekkarin juonenkäänteitä, ovat henkilöhahmot kiinnostavampia ja uskottavampia kuin yksikään kirjailija voisi keksiä. Dekkarina Serial on kuitenkin korkeintaan keskitasoa.

Serialista tekee erinomaisen paitsi perusteellinen journalismi myös tilaisuus tirkistellä tapauk­seen liittyvien nuorten elämää. Kuunnelmassa nousee havainnollisesti esiin myös oikeusprosessin raadollisuus: tavoitteena ei ole totuus vaan tarina, jolla päästään haluttuun lopputulokseen: joko vapauttavaan tai langettavaan tuomioon.

Myös journalismin lähtökohtana pitäisi olla totuuden tavoitteleminen. Se, että annetaan tasapainoinen, kattava ja virheetön kuva jostain ilmiöstä tai ihmisestä. Käytännössä rajalliset resurssi ajavat tilanteeseen, jossa totuuden sijaan pyritään raapimaan kasaan elementit, joista voi rakentaa tarinan, joka vaikuttaa tasapainoiselta, kattavalta ja virheettömältä.

Tämä ei tarkoita valehtelua, vaikka sitäkin tapahtuu, vaan tyytymistä vähempään. Se ei johdu laiskuudesta tai ilkeydestä vaan siitä, että sitä pidetään riittävänä.

Miltä oma työpäiväsi näyttäisi, jos joku ulkopuolinen pureutuisi siihen kuukausien ajan?

Viite