Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

On virhe runnoa sote läpi

19.10.2017

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Hallitus on riidellyt sotesta lähes kaksi vuotta. Aivan kuin sosiaalipalveluiden ja terveydenhuollon uudistus ei itsessään olisi jättimäinen, on hallitus nostanut vaativuustasoa koplaamalla sen maakuntahimmeliin.

Nyt uudistusta runnotaan läpi voimalla. Vaaleihin on aikaa puolitoista vuotta. Soteen on ladattu paljon arvovaltaa. Jos kokoomus ei saa valinnanvapautta, kiinnostaako sitä enää pitää hallitusta kasassa? Miten hallitus siinä tapauksessa kitkuttaa presidentinvaalien yli?

Hallitukselle olisi varmasti helpotus tehdä loppuvaalikausi jotain mukavampaa. Tosin yhteishenki on sellainen, että yhteiselo muistuttaa tervanjuontia.

On vaikea nähdä, miten hallituksen pihtisynnyttämä soteuudistus pysyisi kasassa eduskunnan mankelin läpi. Tällä vaalikaudella se voidaan vielä naftisti hivuttaa läpi hallituksen 105 kansanedustajan enemmistöllä.

Mutta jos paketti on muille puolueille katkera, on vaara, että sitä puretaan heti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Soisi, että hallitus malttaisi ja miettisi, voisiko soteen vielä nimetä yhden selvityshenkilön. Tämä sorvaisi uudistuksesta sellaisen, jonka kaikki eduskuntapuolueet jotenkin hyväksyvät.

Muuten on riski, että joudumme seuraamaan sotesaagaa vielä seuraavallakin vaalikaudella. Ehkä ainoa yhteisymmärryksen aihe on se, että sitä ei jaksaisi kukaan.

sote-uudistus 

Viite