Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Samat ennakkoluulot eri paketissa

14.6.2017
Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Maanantaina demokraattisten ja jaettujen arvojen tärkeyttä korostaneiden Juha Sipilän (kesk) ja Petteri Orpon (kok) kannattaa muistaa, millainen porukka Uusi vaihtoehto on.

On nimittäin riski, että puoluejohtaja Jussi Halla-aho (ps) aiheuttaa suomalaiseen politiikkaan kalibrointiharhan. Kun hänen johtamansa perussuomalaiset ajaa sinisenmustaa nationalismia, voi hämärtyä, että myös Uusi vaihtoehto on tukevasti laitaoikealla.

Uusi vaihtoehto kuvailee tavoitteitaan näin:

“Ryhmän päämääränä on politiikka joka edistää oikeudenmukaisuutta, inhimillisyyttä, tasa-arvoa, työn ja yrittämisen kunnioittamista. Tällä lähetetään viesti kaikille suomalaisille että jatkamme yhteisellä aatteella”

Kun muistaa, että ryhmä koostuu perussuomalaisten kansanedustajista, määritelmä kuulostaa lähinnä Orwellin kirjoittamalta. Tasa-arvon edistäjien porukassa on esimerkiksi homovihaa lietsova Veli-Matti Saarakkala ja kotihoidon tukea kiihkeästi puolustava Timo Soini.

Uuden vaihtoehdon edustajista Maria Lohela ja samainen Saarakkala ovat allekirjoittaneet aikanaan myös maahanmuuttovstaisen Nuivan vaalimanifestin. 

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho on edelleen sama kaveri, joka pari viikkoa sitten puhui ministeriaitiosta käsin, miten Suomen tulee erota Euroopan unionista. Jos tämä on myös uuden vaihtoehdon tavoite, niin miten se rimmaa Petteri Orpon vaatimukseen, että hallituksen EU-politiikkaan sitoutuminen on tärkeää kokoomukselle?

Vielä on vaikea arvioda, miten politiikkaan vaikuttaa se, että Suomessa on nyt kaksi laitaoikeistolaista ryhmää.

Parhaimmillaan entisten perussuomalaisten erimielisyys nakertaa laitaoikeistoa ja äänikynnykset vähentävät niiden vaikutusvaltaa. Pahimmillaan kaksi puoluetta onnistuu imuroimaan itselleen entistä tehokkaammin kannattajia.

Kummin käy, riippuu muiden puolueiden toiminnasta.

Varmaa on, että uusi vaihtoehto pelastaa Sipilän ja Orpon. Keskustan ajama maakuntauudistus ja kokoomuksen hinkuma terveydenhuollon yksityistäminen roikkuvat muutenkin ohuessa langassa.

Nyt Simon Elon johtama ja Soinin orkestroima uusi ryhmä jatkaa hallituksessa. 72 turbulentin tunnin jälkeen hallituspolitiikka jatkuu business as usual.

Kuka nyt lahjahevosten suuhun, tai arvoihin, kurkistelisi.

perussuomalaiset  uusi vahtoehto  hallituskriisi 
Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.

Vihreä Lanka 5/2017

Lue

Vihreä Lanka

5/17


Sisällysluettelo
Anna palautetta

Gaudeamus


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Tuotantoeläimen lyhyt elämä (Sammeli Heikkinen & Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri