Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sotkamon kaivospiiri pyörii - annetaanko tietoa edes päättäjille?

24.5.2016

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Sotkamon kaivoksen tarinan ympäristökuprut on voinut selittää virheillä, laiminlyönneillä, lepsuudella ja vääriin asioihin keskittymisellä.

Tällä viikolla pelkkä usko siihen, että päättäjille annetaan kaivoksen tilanteesta todenperäistä tietoa on kuitenkin ollut ehkä kovemmalla koetuksella kuin koskaan ennen. 

Kansanedustajien pitää päättää, kaadetaanko kaivokselle vielä parisataa miljoonaa euroa lisää, vai aletaanko toimintaa lopettelemaan. Samaan aikaan valtionyhtiö Terrafamen hallituksen puheenjohtaja sanoo, että alasajo onkin paljon ennakoitua kalliimpaa. Valtionyhtiön ohjauksesta vastaava ministeriö taas ei suostu luovuttamaan asiakirjoja, joista alasajon hinta-arviosta voisi saada tietoja. 

Vihreän kansanedustajan Touko Aallon tiistaina tekemä tietopyyntö paljastaa, ulotetaanko salailu myös kansanedustajiin, joiden pitäisi päättää rahoituksesta lähiaikoina.


Kaivostoimintaa pyörittävän Terrafame-valtionyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi eilen Ylen haastattelussa, että kaivoksen alasajon kustannukset olisivat aiemmin julkisuudessa pyörineestä 300 miljoonan euron arviosta poiketen 500 miljoonaa euroa.

Ratian mukaan kustannusarviota kasvattavat alasajon vaatima puhdistuslaitteisto ja uusi ympäristölupa. Sen Ratia jätti kertomatta, että uusi lupa on anottava joka tapauksessa parin vuoden sisällä ja käytännössä myös toiminnan jatkaminen luparajoissa vaatisi uutta puhdistusjärjestelmää.

On epäselvää, mihin jo jonkin aikaa julkisuudessa pyörinyt 300 miljoonan arvio oikeastaan perustuu, puhumattakaan Ratian pudottamasta puolesta miljardista.


Yle yritti selvittää asiaa. Se pyysi viikko sitten työ- ja elinkeinoministeriöstä asiakirjoja, joihin arvio sulkemisen kustannuksista perustuu. Maanantaihin mennessä ministeriö oli luovuttanut vain asiakirjojen otsikot.

Ministeriön teollisuusneuvoksen Janne Känkäsen mukaan salausasiat on käytävä ensin läpi. Viikossa ministeriö ei siis ole tähän pystynyt. Yle on saanut tiedon vain neljästä kaivosta koskevasta asiakirjasta.

Kaksi on peräisin kaivoksen valvojalta, Kainuun ely-keskukselta ja kaksi "ulkopuolisilta asiantuntijoilta", joita ministeriö ei tarkemmin nimeä.

Yle pyysi asiakirjoja myös Kainuun ely-keskuksesta. Elyn mukaan paperit on kuitenkin määritelty luottamukselliseksi sillä perusteella, että asiakirjojen luovuttaminen voisi vaarantaa onnettomuuksiin tai poikkeusoloihin varautumisen.

Tällä perusteella salataan siis myös arvio kaivoksen sulkemiskustannuksista. Elyllä ei myöskään ollut valmiina perusteltuja salauspäätöksiä, vaikka toinen asiakirjoista on peräisin toissavuoden syksyltä.


Samaan aikaan eduskunnalta yritetään saada Sotkamon kaivokselle uusi miljoonalasti verorahaa.

Tämän viikon torstaina hallituksen pitäisi antaa eduskunnalle ehdotus lisäbudjetista, jossa Terrafame saisi 200 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Jos tämä lisärahavaade menee läpi, Talvivaaran ja Terrafamen kaivoshankkeeseen on kaadettu jo liki 850 miljoonaa euroa valtion rahaa ja tästä reilusti yli puolet sinä aikana, kun koko kaivostoiminta on ollut valtion hallinnassa.

Terrafame on siis valtion kaivosyhtiö. Sen omistaa valtion erityistehtäväyhtiö Terrafame Group. Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja on temin teollisuusneuvos Janne Känkänen.  

Groupin tehtäväksi on määritelty "hankkia Terrafameen yksityistä täydentävää rahoitusta sekä tukea kaivosyhtiön toiminnan vakauttamista ja kehittämistä".

Tämän kaivosyhtiön toiminnan vakauttamista ja kehittämistä tukevan erityistehtäväyhtiön hallituksen puheenjohtaja on siis samalla myös se työ- ja elinkeinoministeriön virkamies, joka päättää Terrafamen toimintaa koskevien oleellisen tärkeiden asiakirjojen julkisuudesta. Asiakirjojen, joiden sisältämä tieto voi vaikuttaa siihen, saako Terrafame elintärkeän lisärahan valtiolta.

Valtion kaivosyhtiön toimintaa valvoo valtion viranomainen, ely-keskus, jonka määrärahat tulevat työ- ja elinkeinoministeriön budjetista.

Sotkamon kaivospiiri pyörii nykyään entistä pienemmissä ympyröissä, joiden ulkopuolella kaivoksen tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa.

Edes kansanedustajien.

Kansanedustaja Touko Aalto kertoi tiistaiaamuna Facebookissa vaatineensa työ- ja elinkeino ministeriöltä Talvivaaran alasajoa koskevia asiakirjoja.

"Käsittämätön sirkus, mutta nyt testataan kansanedustajan tiedonsaantioikeus", Aalto kirjoitti.

Aalto on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen ja siis joutunut jo aiemmin käsittelemään Terrafame-lisäbudjetteja.

Aallon tietopyyntö panee ministeriön tositestiin. Ainakin satojen miljoonien verorahojen kohtalosta päättävien kansanedustajien pitäisi saada tietää, millä perusteella sulkemisarvioita ravistellaan pöytään.





Viite