Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomi sydän Ruotsi

20.8.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

”Vittu mitä paskaa”, totesi silloinen eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa vuonna 2011.

Pohjoismainen yhteistyö on silti voimissaan. Vihreän Langan graafisessa maailmanselityksessä suomalaiset puolueet kertovat, mitkä puolueet muissa maissa ovat niille kaikkein läheisimpiä.


Eniten parhaita kavereita, kahdeksan, löytyy Ruotsista. Seuraavaksi eniten kytköksiä suomalaispuolueilla on aatetovereihin Norjassa ja Tanskassa. Grafiikkaan poimittiin kahdesta kolmeen läheisintä kumppania suomalaispuoluetta kohden.

Pohjoismaiset puolueet ymmärtävät toisiaan, vaikuttavat samankaltaisissa yhteiskunnissa ja muodostavat mielellään klikkejä isommissa yhteyksissä.

Myös kokoomuksen lähin kompis, maltillinen kokoomus, löytyy Ruotsista.

Toinen sydänystävä on sentään Saksasta: liittokansleri, kristillisdemokraattien Angela Merkel vauhditti Stubbin kampanjaa vierailullaan viime kevättalvella.


Harva suomalaispuolue kehuskelee yhteistyöllä suurten maiden sisarpuolueiden kanssa. Kokoomus on ainoa, joka kertoo tekevänsä läheistä yhteistyötä saksalaisen sisarpuolueen kanssa. Esimerkiksi USA:ta ei mainita kertaakaan. Yhteydet Venäjän oppositiopuolueisiin ovat vähentyneet. Rkp on ainoa, joka kertoo Euroopan ulkopuolisesta yhteistyöstä eteläafrikkalaisen sisarpuolueen kanssa – se tulee tosin kaukana parhaiden pohjoismaalaiskavereiden takana.

Keskustalla ei tunnetusti ole monia sisarpuolueita, mutta pienen miettimisajan jälkeen puoluetoimistolta mainitaan Ruotsin keskustapuolueen lisäksi Viron pääministeripuolue Reformipuolue sekä muut EU-parlamentin liberaaliryhmän kumppanit.

Moni puolue tekee aktiivista yhteistyötä EU-tasolla, ja esimerkiksi vihreiden tärkein kansainvälinen yhteys on Euroopan vihreät.

Viite