Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tavallista älykkäämpien puolue

2.11.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Paska hallitus vituttaa, sanoi vihreä poliitikko mikrofoniin feministisessä kiroiluiltamassa Hotelli Vantaassa lauantaina. Ajatushautomo Hatun järjestämä kiroilutunti kuvaa hyvin vihreiden kuivan maan puolueristeilyn antia. Runsaat 250 osallistujaa saivat ironisen risteilytunnelman vallitessa purkaa ahdistustaan perusporvarihallituksen päätöksistä, kuten satojen miljoonien koulutusleikkauksista, tuloerojen kasvattamisesta, harmaan talouden helpottamisesta, venäläisen ydinvoiman edistämisestä ja eläinsuojelun parannusten romuttamisesta.

Yhdessä kiroilu on vapauttavampaa kuin kotisohvalla A-studion edessä mutiseminen. Muissakin vihreiden tapahtumissa on tänä syksynä ollut tavallista enemmän osallistujia, ja moni uusi jäsen haluaa heti alusta vaikuttaa aktiivisesti puolueen politiikkaan.


Maan tila ahdistaa aidosti vihreitä. Toisaalta ahdistusta lieventävät puolueen gallupluvut: vihreät on jatkanut nousuaan kevään ennätysvaalien jälkeen ja on sekä Ylen että Helsingin Sanomien viimeisimmässä mittauksessa neljänneksi suurin puolue. Vielä lupaavampaa puolueelle on, että tuoreessa puoluebarometrissa yli 10 prosenttia heistä, jotka eivät vielä äänestä vihreitä, voisi jatkossa kuvitella antavansa äänensä puolueelle. Yhtä paljon potentiaalisia uusia kannattajia on vain keskustalla.

Vihreiden kasvupotentiaaliin oli kiinnittänyt huomiota myös risteilylle sparraajaksi kutsuttu kokoomuksen entinen puoluesihteeri, viestintäkonsultti Taru Tujunen. Tujunen sanoi haastattelussa yökerho Tulisuudelman lavalla, että vihreiden on silti vaikea tulla tavallisten ihmisten puolueeksi. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että vihreät ovat tavallista älykkäämpiä.


Vihreät on korkeasti koulutettujen ihmisten puolue, joka perustelee politiikkaansa tutkimustiedolla ja teettää vaikutuslaskelmia myös oppositiossa ollessaan. Omien seurassa, alkuillan paneelikeskustelussa tai aamuyön jatkoilla hotellihuoneessa, saattaa tuntua hyvältä olla tavallista älykkäämpi. Tujusen sanat olivat kuitenkin ennemmin tökkäisy kuin kehu illan emännille. Tavalliset ihmiset eivät äänestä tavallista älykkäämpien puoluetta. Besserwisser-imagosta täytyy päästä eroon, jos haluaa olla suuri puolue.

Seuraavan kerran äänestäjäkuntaa on mahdollisuus laajentaa kevään 2017 kuntavaaleissa. Ehdokasasettelu on käynnistymässä. Kuntavaaleihin puolueen johdattaa puheenjohtaja Ville Niinistö, joka on tällä hetkellä rennossa ja hyvässä vedossa. Kesällä 2017 puolueen tulee valita uusi puheenjohtaja, jos sääntöjä ei muuteta. Puolueristeilyllä palloteltiin puheenjohtajanimiä niin eduskuntaryhmästä kuin sen ulkopuoleltakin. Melko yksimielisiä oltiin siitä, että vihreiden seuraava puheenjohtaja on nainen.

Vihreät 

Viite