Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tukahtuuko salametsästys suden vereen?

15.1.2016

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Uhkailua, pahoinpitely ja eläimen ruhoja asutuksen keskellä. Sain vuodenvaihteen tienoilla puhelun Pohjois-Karjalan tai Kainuun harvaan asutulta itärajalta.

Soittaja kertoi toki nimensä ja asuinpaikkansa, mutta muun hänen kertomansa vuoksi en niitä tässä kerro.

Hän kertoi, että kuolleiden eläinten ruhoja pidetään aivan asutuksen lähellä, jotta susia tulisi talojen nurkille ja niistä voitaisiin ilmoittaa poliisille poikkeuskaatoluvan toivossa.

Hän kertoi, miten oli joutunut paikallisen metsästysseuran epäsuosioon, kun ei ollut hyväksyt salametsästyksestä vaikenemista. Ja pahoinpitelystä sekä uhkaavista käynneistä kotiovella sen jälkeen.

Soittaja pelkäsi turvallisuutensa puolesta.


En osaa sanoa,
onko siihen syytä. En ole varmistanut soittajan puheita muista lähteistä. En tiedä, onko hänen käsityksensä juuri oman kotiseutunsa asioista oikea.

Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun kuulin tällaista. Susien houkuttelusta asutuksen lähelle on tullut vinkkejä muualtakin. Eläinten jälkiä on seurattu moottorikelkoilla, uhkauksia päästelty.

Ongelmana on se, että näitä tietoja tulee tipoittain, ympäri koko laajaa maata. Ja yleensä yhdeltä paikkakunnalta vain yhdestä lähteestä. Petojen puolustaminen on edelleen yksinäistä puuhaa maaseudulla, jos ei jopa vaarallista.

Maa- ja metsätalousministeriön uusi petopolitiikka perustuu ajatukseen, että salametsästys saadaan kuriin ja metsästäjiltä ostetaan petojen arvostus niiden verellä.

Niin sanotun kannanhoidollisen sudenmetsästyksen pitäisi alkaa viikon päästä lauantaina. Lupia on liki puolensadan suden tappamiseen. Tosin niistä kaikista on valitettu, päätösten valituksista pitäisi tulla hallinto-oikeudesta ensi viikolla.

Myös poikkeuslupia susien ampumiseen on jaettu poikkeuksellisen anteliaasti.

Tämän jälkeen vähin mitä viranomaisilta voi odottaa, on selvitys siitä, saadaanko salametsästys todella kitkettyä näin.

Jos näin ei käy, susia ei mitenkään voi laillisesti lahdata tällaisia määriä.

Jos sinulla on asiaan liittyvää tietoa tai vinkkejä, voit ottaa yhteyttä minuun sähköpostitse (sammeli.heikkinen@vihrealanka) tai puhelimitse (050 324 2014). Puhelimitse minut tavoittaa parhaiten arkisin päivällä.

Viite