Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreille sopisivat uudet vaalit

12.6.2017

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Pääministeri Sipilän ei kannata odottaa vihreistä auttavaa kättä pelastamaan hallituksen.

Lähitunteina tai viimeistään huomenna selviää potkitaanko perussuomalaiset ulos hallituksesta tai lähtevätkö he sieltä itse. Todennäköisyys hallituksen hajoamiselle on suuri.

Kokoomukselle on liian suuri imagohaitta tehdä yhteistyötä ihmisoikeuksista pilaa tekevän ja kansainvälistymistä aktiivisesti vastustavan uuden perussuomalaisjohdon kanssa.


Sipilä
ja Orpo tarvitsevat uusia tukijoita hallitukselle ja varmasti kysyvät asiaa myös vihreiltä. Vastaus on selvä: vihreillä ei ole mitään voitettavaa sillä, että se menisi mukaan Sipilän ja Orpon politiikkaan. Päinvastoin, iso osa vihreiden kannatuksen kasvusta on tullut oikeistohallituksen toimien vastustamisesta.

Linjaan ei vaikuta se, että vihreiden puheenjohtaja vaihtuu viiden päivän kuluttua. Kukaan kuudesta puheenjohtajakandidaatista ei halua Sipilän hallitukseen.

Osa ehdokkaista olisi valmis neuvottelemaan keskustan ja kokoomuksen kanssa, mutta jokainen ehdokas haluaisi mieluummin ennenaikaiset eduskuntavaalit.


Se on ymmärrettävää. Vihreillä on puolueista eniten voitettavaa, jos järjestetään ennenaikaiset eduskuntavaalit. Puolueella on takanaan menestyksekkäät kuntavaalit. Vaalien jälkeen vihreiden kannatus on noussut ennätyslukemiin.

Useimmat muut puolueet menettäisivät kannatustaan ennenaikaisissa vaaleissa. Tämän on huomannut myös demarien Antti Rinne. Aiemmin hän uhosi, että demarit menee hallitukseen vain uudein vaalien kautta. Nyt kun puolueen kannatus laskee, on arvio varovaisempi.

Paljon menettettävää olisi myös keskustalla ja vielä toistaiseksi gallupien valossa perussuomalaisilla. On vaikea arvioida, millaisen kannatuksen Jussi Halla-aho ja hänen nuivan siipensä valtaama puolue keräisi.

Käytännössä uudet eduskuntavaalit järjestettäisiin aikaisintaan alkusyksyllä.

hallituskriisi  puheenjohtajavaali 

Viite