Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ylen kyselyn shokkitulos: Liki 400 000 suomalaista haluaa muuttaa maasta!

27.10.2016

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Otsikko ei pidä paikkaansa. Tai voi pitääkin. Se on samalla tavalla tyhjänpäiväinen kuin Ylen torstaisen jutun otsikko ja perustuu samaan tyhjänpäiväiseen kyselyyn.

Yle otsikoi näin "Ylen kysely: Suomalaisen haavekoti on maaseudulla". Juttu perustui Taloustutkimukselta ostettuun - ja tässä kohti kaupallisen median edustaja muistuttaisi, että verorahalla ostettuun - mielipidetiedusteluun.

Siinä kysyttiin "millaisessa ympäristössä haluaisitte mieluiten asua, jos saisitte valita vapaasti eikä raha tai työpaikka rajoittaisi valintaanne".

Haaveilen vielä edelleenkin menestyvän muusikon elämästä, vaikken osaa soittaa, laulaa tai säveltää. Sanoittaminen ehkä sujuisi... 

Kuten Ylen otsikko kertoo, kyseessä on siis ihmisten haaveiden kartoittaminen. Saahan haaveilla ja haaveista kysyä, miksei kirjoittaa uutisiakin. Minä maksan Yle-veroni ilolla!

Mutta sitten Yle alkaa vetää kaavoituslinjaa ihmisten haaveista kertovan kyselyn perusteella. Haastatellaan professori Mari Vaattovaaraa, jolla jäänyt jotain hampaankoloon päätellen siitä, miten lujaa olkiukkoa aletaan lyödä heti ensimmäisen vastauksen ensimmäisessä virkkeessä:

"Toisin kuin lisää kantakaupunkia ajavat intressiryhmät kertovat, että kaikki haluavat asua kantakaupungissa, kaikki tutkimusevidenssi niin nuorilta kuin vanhemmilta tukee edelleen samantyyppistä asumistoivemiljöötä"

Ylen kyselyn tutkimusevidenssin perusteella kolmannes suomalaisista haluaisi siis asua Suomussalmen Pyyvaarantiellä omassa talossaan kaukana muista. Unelma-asunto on löytynyt!

Vaattovaara kuitenkin tulkitsee, ettei kolmannes suomalaisista oikeasti edes haaveile asumisesta maaseudulla, vaan sitä, että ihmiset haluavat asua kuin maaseudulla.

"Tekisin sellaisen tulkinnan, että siitä huolimatta että meillä tiedotusvälineet ja tietyt urbanistit, iso osa asiantuntijoistakin, kertovat, että maailma on muuttumassa radikaalilla tavalla, tällaista muutosta ei oikeastaan ole nähtävissä – ei kansainvälisesti eikä Suomessa."

Lopuksi Vaattovaara sanoo, että "vaikka meitä kuinka opetetaan kaupunkilaisiksi asumaan pienissä yksiöissä kantakaupungissa, tulokset ovat itsepintaisesti tällaisia", muttei valitettavasti kerro, kuka opettaa meitä asumaan pienissä yksiöissä kantakaupungissa.

Vaattovaaran mielestä Ylen kyselyn tulos on syytä ottaa vakavasti ja miettiä, mitä se tarkoittaa kaupungin kehittämisen näkökulmasta.

Katsotaanpa. Kyselyn perusteella kolmannes suomalaisista haluaa asua suuressa kaupungissa. Kaksi kolmannesta haluaa asua kaupungissa, suuressa tai pienessä. 

Onko suomalaisen haavekoti sittenkin kaupungissa? Mikä huolestuttavinta, peräti seitsemän prosenttia vastaajista - 385 000 ihmistä - on sitä mieltä, että suomalaisen haavekoti ei ole Suomessa, vaan kaupungissa ulkomailla.

Ja jos yli kymmenesosa suomalaisista, noin 600 000 ihmistä, haluaa asua suuren kaupungin keskustassa, niin mitä tämä merkitsee kaupungin kehittämisen näkökulmasta? Pääkaupunkiseudulla on käytännössä vain yksi suuren kaupungin keskusta, Helsingin siis, ja Turun ja Tampereen ytimet ovat kovin pieniä. Ei näihin keskustoihin mahdu yli puolta miljoonaa ihmistä!

Yle olisi voinut siis otsikoida juttunsa myös "Kysely: Suomessa ei tarpeeksi kaupunkikeskustaa" tai "Kysely: Valtaosa suomalaisista haluaa asua kaupungissa". Otsikot olisivat vastanneet jutun sisältöä yhtä hyvin tai huonosti kuin Ylen valitsema.

Ei tällaista tulosta, jonka voi omia omakseen olipa mieltä mitä hyvänsä, ole syytä ottaa vakavasti. Kaavoitus ja kaupunkien ja maaseudun kehittäminen on siihen liian vakava asia.





Viite