Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Haittaverot hyödyttävät kaikkia

9.10.2017

Olli-Pekka Paasivirta

Käyttäjän Olli-Pekka Paasivirta kuva
Kirjoittaja on Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen ja taloustieteen opiskelija Turusta.

Verotus herättää suuria tunteita. Verotuksen ainoa tarkoitus ei kuitenkaan ole rahan kerääminen julkiselle sektorille, vaan myös ihmisten toimintaan vaikuttaminen.

Yksi markkinoiden suurimpia epäonnistumisia on se, että ympäristölle ja yhteiskunnalle aiheutettu haitta ei näy tuotteiden hinnoissa. Kun tehdas päästää ilmaan saasteita, se aiheuttaa haittaa koko yhteiskunnalle huonontuneena ilmanlaatuna. Kun saastuttamista verotetaan, saastuttaja ottaa itse vastuun aiheuttamistaan haitoista.

Toisaalta verotuksella voidaan ohjata ihmisten valintoja parempaan suuntaan. Jos verotamme saastuttavia autoja rankemmin kuin vähäpäästöisiä, ihmisten on taloudellisesti järkevämpää valita ekologisempi vaihtoehto.

Julkisuudessa haittaverot tai vastaavat mekanismit nähdään usein vain tapana kerätä valtiolle rahaa. Muistan taannoin hallituksen halun nostaa sakkoja lisärahan toivossa. Ajatus oli absurdi, sillä sakot ovat keino ohjata ihmiset toimimaan lainsäädännön mukaisesti, ei kerätä rahaa valtion kassaan. Optimaalinen tilannehan on se, että ylinopeussakoista kertynyt summa on mahdollisimman pieni. Pienentyvä tulovirta sakoista tarkoittaisi, että ihmiset ajavat aiempaa turvallisemmin.

Haittaverotusta vastaan on esitetty esimerkiksi argumentti teollisuuden kilpailukyvyn heikentymisestä. Pitkällä aikavälillä on kuitenkin selvää, että ympäristön kuormittamista on vähennettävä radikaalisti. Jos markkinat toimisivat optimaalisesti, paljon ympäristöä rasittavien tuotteiden ostaminen olisi huomattavasti kalliimpaa kuin nyt. Tosiasiassa saastuttavaa liiketoimintaa vähentämällä ja panostamalla tulevaisuuden ratkaisuihin, voisimme luoda vahvaa talouskasvua ja työpaikkoja .

Markkinatalous on paras keino rakentaa parempaa huomista. Talouskasvu on nostanut miljoonia ihmisiä pois köyhyydestä, ja parantanut ihmiskunnan hyvinvointia erittäin merkittävästi. Hedelmät eivät aina ole jakautuneet optimaalisesti, mutta tässä kohtaa meillä on oltava rohkeutta tunnustaa markkinataloudelle ominaiset ongelmakohdat. Ne verotuksessa huomioimalla saamme parhaan hyödyn irti pohjimmiltaan toimivasta järjestelmästä. 

haittaverotus  verotus 

Viite