Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuules tyttö kun setä kertoo

22.9.2015

Milja Henttonen

Käyttäjän Milja Henttonen kuva
Kirjoittaja on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton pääsihteeri.

Viime viikolla keräännyimme televisiovastaanottimien ääreen kuulemaan herra pääministerin sanaa. Hurmostila oli helppo saavuttaa – olipa sitten puolesta tai vastaan. Retoriikka puri ja ei purrut. Minä takerruin yhteen lauseeseen: ”Ymmärrän hyvin ihmisten hämmennyksen.”

Setä tuli. Setä kertoi. Setä ymmärtää, että matalapalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla työskentelevät ihmiset ovat hämmentyneitä siitä, että sedän ja muiden setien on nyt vain aivan pakko lyödä heiltä hampaat kurkkuun.

Hyvä herra pääministeri. Minä en ole hämmentynyt. Minä olen aivan todella vihainen. Minä en – eikä varsinkaan yksikään hoivatyötä ja kipeimmin ”pakkotoimenpiteistä” kärsivä pienipalkkainen nainen – tarvitse sinun ymmärrystäsi. Kyllä me naisetkin tajuamme – ilman alentuvuutta, ilman televisiopuheita, ilman miesselittämistä – mistä on kyse.


Te keski-ikäiset sedät, jotka istutte keskenänne jokaisessa neuvottelupöydässä päätitte hallitusohjelmassa, että Suomessa tasa-arvo on valmis. Voi, miten vapaat kädet tämä tasa-arvon tila tuokaan, kun päätösten sukupuolivaikutuksia ei tarvitse enää ottaa huomioon.

Ja sitten te päätitte, että nyt laitetaan Suomi kuntoon, koska vienti ei vedä ja leikattava on. Teidän setien mielestä Suomen vientiteollisuus ilmeisesti todellisuudessa saadaan nousuun leikkaamalla lähihoitajien, kätilöiden ja lastentarhanopettajien palkoista. Ja kouluista ja päiväkodeista.

Kun ammattiyhdistysliikkeen sedät eivät mukisematta tätä nielleet, niin otitte panttivangeiksi lasten ja naisten lisäksi myös opiskelijat, eläkeläiset ja perusturvan varassa elävät.


Naiset kantavat suurimman taakan hallituksen talkoissa: leikkaukset sosiaaliturvaan ja julkiseen sektoriin, palkka-ale sekä kotiäitiyhteiskunta, jota sedät hallitusohjelmallaan luovat.

Vaihtoehdottomuusretoriikka elää kulta-aikaansa, vaikka inhimillisiä tai edes tasapuolisia keinojakin on olemassa, jos niitä haluttaisiin käyttää. Leikkaamiset ja leikkaamatta jättämiset ovat aina poliittisia valintoja, vaikka sedät muuta yrittävät väittää.

Vahvan hyvinvointivaltion tarkoitus on luoda tasa-arvoa. Ja toisaalta tasa-arvo luo myös vakaan pohjan tämän hyvinvointivaltion rahoitukselle. Setien putkinäköinen politiikka vaarantaa molemmat.

On jo aikakin sanoa stop, sillä nämä ovat paskat talkoot.

Viite