Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mutu-tuntumaa ja kylillä kuultua

29.4.2016

Milja Henttonen

Käyttäjän Milja Henttonen kuva
Milja Henttonen on kauppatieteiden maisteri ja pokkanainen, joka syttyy tuleen tietokonepeleistä, feminismistä ja rohkelikoista.

Joka kerta kun aloitan uuden blogitekstin kirjoittamisen, käyn läpi saman prosessin: kahlaan uutiset, sosiaalisen median feedit, suosituimmat puheenaiheet. Googletan ja klikkailen työpöydältäni löytyviä loputtomia linkkejä eri tasa-arvotutkimuksiin.

Aloitan tekstin ja tulen siihen lopputulokseen, että minulla ei ole riittävästi tutkimustietoa sanojeni tueksi. Käännyn ympäri ja keksin jotain muuta.

Huomaan, että joka kerta tekstiä julkaistessani mietin miten vastaan, mihin tutkimuksiin viittaan, miten argumentoin asiani, jos ja kun hyökkäys alkaa.


Keskustelukulttuurin muutoksen huomaa netissä nopeasti.

Feministeiltä, ympäristö- ja ihmisoikeusaktivisteilta vaaditaan enemmän. Siellä sitten olet, internetin loputtomissa syövereissä, etusormi entterillä ja linkkaat tutkimusta toisen perään. Todiste 1. Todiste 2. Näitä kyllä löytyy. Odotellen vasta-argumenttia.

Naapurin Pena kertoi, että hänellä on ihan erilaisia kokemuksia aiheesta. Kylillä kuulin. Esson baari. Kyllä musta tuntuu, että näin se asia koetaan. Ad hominem. Tilastokeskus on suvakkihuora. Asia loppuunkäsitelty.


Muutoksella on toki ajurinsa. Ennen istuttiin sadattelemassa siellä Esson tupakkakopissa, nykyään kaikki harhaluulot ladataan sellaisenaan nettiin. Jokaiselle argumentille löytyy jonkinlainen selkänoja, viimeistään erilaiset vihamediat ulkomaisine esikuvineen ovat varmistaneet tämän.

Ei ole myöskään sattumaa, että omasta fiiliksestä on tullut tieteen rinnalle validi argumentti.

Pääministeri viittaa yliopistotutkijoihin kaiken maailman dosentteina ja kieltäytyy systemaattisesti hallituksen lakivalmistelussa ottamaan asiantuntijalausuntoja huomioon, jos ne ovat oman fiiliksen vastaisia. Valtiovarainministeri keksii lukuja päästään ja heittelee niitä totuuksina eduskunnassa päätöksenteon tueksi. Ulkoministeri puolueineen perustaa kaikki kantansa omaan kokemukseensa siitä miten kansa tämän kokee.

Jopa telkkarissa ajankohtaisohjelmissa yliopistotutkijoiden kanssa samalla sohvalla istuvat se naapurin Pena ja sen fasistinen serkku. Sori siitä.


Meillä on ehkä historian koulutus- ja tiedevihamielisin hallitus. Varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen: leikkauksia, yt-neuvotteluja, lukukausimaksuja. Hallitus todella pyrkii pitämään huolta, että kohta maailman osaavin kansa ei osaa edes lukea.

Koulutus, tiede ja tutkimus sekä niiden pohjalta käytävä asiallinen julkinen keskustelu ja päätöksenteko. Silloin kun minä olin nuori, niillä oli väliä.

Viite