Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Raiskauskulttuurin kasvatit

1.6.2016

Milja Henttonen

Käyttäjän Milja Henttonen kuva
Milja Henttonen on kauppatieteiden maisteri ja pokkanainen, joka syttyy tuleen tietokonepeleistä, feminismistä ja rohkelikoista.

Johnny Depp pisti muijaansa pataan. Netti järkyttyi. Miten tällaista voi edes tapahtua?

Johnnyn äiti on juuri kuollut ja sillä on se huumeongelmakin vissiin taas. Sillä on niin sympaattinen julkisuuskuva, että on kyllä vaikea uskoa. Amber hakee vaan huomiota ja sen lesbokaverit on tehny siitä tollaisen nillittäjän. Onnenonkija.

Amber Heard teki kuten aina julkisessa keskustelussa suositellaan toimittavan: hän nosti lähisuhdeväkivallan esiin ja puhui siitä avoimesti. Ja tuli samalla jälleen kerran paljastaneeksi jotain hyvin irvokasta, kaksinaismoralistista ja perustavanlaatuista siitä kulttuurista, jossa elämme.


Naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen tabu. Raiskauskulttuuri ja siihen elimellisesti liittyvä uhrin syyllistämisen ja kyseenalaistamisen retoriikka tekee lähisuhdeväkivaltaan puuttumisesta osaltaan niin vaikeaa.

Joka kolmas suomalainen nainen on joutunut fyysisen tai seksuaalisen lähisuhdeväkivallan kohteeksi. Silti tunnumme keksivän selityksiä, lieventäviä asianhaaroja, tekosyitä miksi ongelmaa liioitellaan ja miksi silmät voi sulkea. Ja yksi kestosuosikeista on uhrin oman toiminnan arvostelu.

Jokainen uhrin kokemuksen kyseenalaistava kommentti vahvistaa raiskauskulttuuria. Jokaikinen uhria syyllistävä kommentti vahvistaa niitä rakenteita, joita luodaan ympärillemme jo lapsesta lähtien. Kukapa meistä ei olisi joskus kuullut sanontaa “rakkaudesta se hevonenkin potkii”.


Me elämme raiskauskulttuurissa, jossa tytöt opetetaan miettimään omaa pukeutumistaan, välttämään minihameita ja tiettyjä paikkoja yöaikaan. Opetamme tytöt olemaan varuillaan, eikä ikinä saa olla liian humalassa. Kasvatamme tyttömme pelkäämään. Ja pahinta on: syystäkin.

Minä haluan sanoa teille: Ole vahva tai heikko, riehaannu tai vetäydy kuoreesi, ole vailla rotia tai hillitty ja hallittu! Ole tissit levällään tai toppahaalarissa, harrasta irtosuhteita tai älä, kulje missä haluat tai älä missään!

Se ei koskaan ollut sinun vikasi.

Viite