Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Viisi vinkkiä väsyneelle feministille

18.8.2016

Milja Henttonen

Käyttäjän Milja Henttonen kuva
Milja Henttonen on kauppatieteiden maisteri ja pokkanainen, joka syttyy tuleen tietokonepeleistä, feminismistä ja rohkelikoista.

Joskus tulee eteen niitä hetkiä, kun ei pysty kuuntelemaan enää yhtäkään huorittelua tai raiskausuhkausta. Puhu feminismistä ja vastassa on väsymätön trolliarmeija: keskustelu junnaa paikoillaan, inbox täyttyy väkivaltafantasioista.

”Ei kaikki miehet”, ”entäs valkoisiin kohdistettu rasismi”, ”jonku pitäis panna sua niin et olis niin kireä”, ”sulla taitaa olla menkat”, ”seksismiä ei ole”, ”Suomi on tasa-arvoinen maa”, ”etkö ymmärrä vitsihuumoria”, ”palkkaero on myytti”, ”eikö ole mitään tärkeämpiä asioita”, ”vitun huora”.

Koko feministinen bullshit-bingo täytetty vain, koska menit sanomaan, että olisipa kiva, jos olympialaisten juontaja keskittyisi selostuksissaan naisurheilijoiden urheilusuorituksiin tissien sijaan.

Nykyinen niin sanottu keskustelukulttuurimme uuvuttaa vannoutuneimmankin tasa-arvotaistelijan. Kokosin muutaman vinkin, jotka ovat auttaneet itseäni nousemaan yhä uudelleen takaisin tasa-arvotyön aallonharjalle.

1. Blokkaa trollit

Trollien blokkaaminen tekee nettielämästä miellyttävämpää: kaikkea ei tarvitse sietää, kestää tai kuunnella sananvapauden nimissä. Ja ei, blokkaaminen ei ole epäkohteliasta.

Trollien tavoitteena ei ole käydä keskustelua vaan vaientaa, huutaa päälle ja viedä “keskustelu” aiheen viereen. Blokkaamalla antifeministiset tyhjänhuutelijat saatat huomata, että aitoa kriittistä keskustelua voi (ja tulee) käydä ilman huorittelua, jänkkäämistä, solvauksia tai uhkauksia.

2. Uppoudu kuplaan

Sinä et ole yksin. Ota yhteys muihin feministeihin elämässäsi ja uppoudu autuaaseen samanmielisyyden kuplaan. Käy keskusteluja turvallisessa tilassa ja vain ihmisten kanssa, jotka ovat samaa mieltä. Piehtaroi omanarvontunnossasi röyhkeästi. Itke, naura, suutu, raivoa, pura kaikki hyvä ja paha: oma feministinen kuplasi ymmärtää kaikki tunteesi. Puhu ja kuuntele niin kauan, että rakastut feminismiin uudestaan.

3. Tee feministisiä tekoja arjessasi

Omasta mielestäni ehkä kauneimpia tapoja toteuttaa feminismiä ovat pienet ja isommatkin teot omassa arjessa. Voitko auttaa tai rohkaista nuorta naista eteenpäin urallaan? Kehua kaveria? Puuttua seksistisiin vitseihin työpaikalla tai kaveriporukassa? Ehkä jopa muuttaa omassa kielenkäytössäsi tai toiminnassasi jotain?

On niin monia pieniäkin asioita, joilla voi tehdä suunnattoman, jopa elämänmullistavan, vaikutuksen jonkun toisen ihmisen elämään.

4. Antaudu feministiselle taiteelle

Feminismiä voi edistää niin monilla tavoin ja yksi niistä on taide. Lue feminististä kirjallisuutta, kuuntele feminististä musiikkia, käy feministisissä taidenäyttelyissä. Katso ainoastaan elokuvia, jotka läpäisevät Bechdelin testin. Nauti siitä, miten monin eri keinoin feminismi voi kiihottaa mieltä ja kehoa.

Inspiroidu haastamalla itseäsi ja käsityksiäsi tai fiilistele sitä, että tiedät ja tunnet joka solullasi tasan tarkkaan mitä taiteilija on halunnut teoksellaan sanoa. Kirjoita vaikka kirja itse, jos siltä tuntuu.

5. Iloitse jo saavutetuista voitoista - pienistäkin

Asiat muuttuvat tuskallisen hitaasti. Välillä tuntuu, että samojen asioiden kanssa painitaan ja hakataan päätä seinään jopa vuosikausia, silti mikään ei ikinä muutu.

Tasa-arvo ei valitettavasti toteudu yhdessä yössä, mutta jos katsotaan vaikka viimeistä noin sataa vuotta, moni asia on toisin. Paljon on muuttunut paremmaksi: äänioikeus, erilaiset seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät asiat, lähisuhde- ja seksuaaliseen väkivaltaan liittyvä lainsäädäntö, tasa-arvoinen avioliittolaki, syrjintäkielto.

Paljon on vielä tehtävää - ehkä liikaakin - mutta asiat kyllä muuttuvat vääjäämättä vaikkakin pikkuhiljaa. Ehkä sinäkin olet työlläsi tai esimerkilläsi tasoittanut tietä pienemmille sisaruksillesi tai lapsillesi. Ja se on paljon se.


Summauksena
ja ehkä itsestäänselvyytenäkin: Kaikkea ei tarvitse sietää, kaikkea ei tarvitse jaksaa. Feministisen yhteiskunnan saavuttaminen ei ole yksin sinun - tai minun - harteillasi. Tasa-arvossa kun on kyse siitä, että meillä kaikilla olisi helpompi, vapaampi ja parempi olla - sinullakin tasa-arvotaistelijani.

Viite