Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Opiskelijaelämä maksulliseksi!

Vanha kuva ylioppilaista
Ja kassan kautta ulos. Gaudeamus igitur 5 euroa, Helan går 4,95 euroa.

Ja kassan kautta ulos. Gaudeamus igitur 5 euroa, Helan går 4,95 euroa.

21.11.2014

Vesa Sisättö

Hallituksen tavoitteet vihdoin läpi.

Lukuisten valtioneuvostojen ja komiteoiden yritykset muuttaa yliopisto-opiskelu maksulliseksi ovat vihdoin kantaneet hedelmää. Poliitikot huomasivat jo vuosia sitten, että lukukausimaksujen ehdottaminen aiheutti kiusallisia mielenosoituksia ja oikeaoppisin viitetiedoin varustettuja sydäntä särkeviä akateemista kurjuutta käsitteleviä yleisönosastokirjoituksia.

Niinpä hallitus muutti strategiaansa: tämä lukukausi on ollut Suomen korkeakouluissa ensimmäinen, jolloin opiskelijaelämä on maksullista.

”Jokaista opintoihin käyttämäänsä tuntia kohden keskiverto-opiskelija viettää kaksin–kolminkertaisen määrän opiskelijaelämää. Se koostuu yliopiston ruokalan vaiheilla notkumisesta, istuskelusta erilaisissa paikoissa, sitseistä, luvattomista yöpymisistä järjestötiloissa, bileistä ja oksentamisista julkisissa liikennevälineissä. Pelkistä luennoista laskuttamiseen verrattuna tässä puhutaan ihan toisenlaisista summista”, kertoo Jyrkituulia ”Anderem Fötse” Cittarinaukee opetusministeriöstä.

”Ulkomaalaisille opiskelijoille olemme kehittämässä erityisen puolisomaksun vaihtarivuoden aikana löydetystä siipasta. Puolisoita saa myös vuokrata loppuikää lyhyemmiksi ajoiksi.”

Blogissa katsotaan eteenpäin ja visioidaan kieli poskessa tulevaa.
Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri