Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Äiti ei enää jaksa

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

1.9.2010

Äiti

Joinakin päivinä tuntuu, että lasten olisi paljon parempi olla päiväkodissa.

Vaikka siellä olisi kolmekymmentä taaperoa samassa ryhmässä, liian vähän hoitajia ja nekin epäpäteviä. Kukaan ei ole niin epäpätevä kuin äiti – eli minä.

Minulla menee hermot, kun ruokaa laittaessa kaksi yksivuotiasta roikkuu itkien lahkeessani ja nelivuotias marisee, ettei hänellä ole mitään tekemistä. En jaksa kuurata pöytää ja lattiaa koko ajan, vaikka joka aterian jälkeen keittiö näyttää siltä kuin kattiloissa olisi räjäytetty kasapanos.

(Miettikää, tuonikäiset syövät viisi ateriaa päivässä!)

Luomulihapullani maistuvat superpalloilta, eikä esikoiselle tekemäni paperilennokki lennä, vaikka katson taitteluohjeet netistä.

Lapset riistävät toisiltaan lelut käsistä, repivät tukasta, kakkaavat eteisen matolle eivätkä suostu potalle. Kun mies tulee kotiin, vastassa on röykkiö leluja, kolme sottaista lasta ja hermokimppu vaimo, joka ei ole käynyt suihkussa puoleen viikkoon.

Miten paljon kadehdinkaan kaikkia työssäkäyviä, erityisesti miestä: kahvitaukoja, työkavereita, pakollisia iltamenoja ja tunteita, että on saanut jotain aikaan. Ja mikä parasta, joka päivä saa koko työmatkan ajan olla ihan yksin omine ajatuksineen junassa tai pyöränselässä. Voiko suurempaa onnea edes kuvitella?

Tästä on vedettävissä vain yksi johtopäätös. On aika palata työelämään.

Tunteet heittelevät kuitenkin edestakaisin. Jos minäkin menen töihin, miten me jaksamme sekä työt että kotityöt?

Syödäänkö meillä enää pelkkiä eineksiä? Jaksanko olla työpäivän päätteeksi yhtään kiinnostunut lapsistani? Onko minulla huono omatunto sekä töissä että kotona, kun en tee riittävästi kummassakaan? Työn ja perheen yhdistäminen onnistui juuri ja juuri yhden lapsen kanssa, mutta mitä tapahtuu, kun näitä on kolme?

Sitä paitsi kun illalla haistelee nukkuvien nuppusten hiuksia, tulee tunne, ettei kerta kaikkiaan pysty olemaan heidän luotaan kahdeksaa tuntia kerrallaan pois. Maailman suloisimmat paukapäät.

Päiväkotipaikkahakemus lojuu puoliksi täytettynä olohuoneen pöydällä.

Viite