Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Älä sössi, Tem

8.6.2012

Juha Honkonen

Käyttäjän Juha Honkonen kuva

Työ- ja elinkeinoministeriö laukoi tällä viikolla kummallisuuksia elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista. Ensin kansliapäällikkö Erkki Virtanen väläytti, että elyjä voitaisiin vähentää. Heti seuraavana päivänä elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) alkoi ajaa kansalaisten valitusoikeuden rajaamista.

Kummatkin ovat merkillisiä säästöideoita aikana, jolloin kaivosten ja turvesoiden ympäristöongelmia ponnahtaa esiin harva se päivä.

Ylen tiedon mukaan ministeriössä suunnitellaan lakkautettavaksi pienempiä ely-keskuksia, joista neljässä hoidetaan erityisesti ympäristönsuojelutehtäviä. Ympäristöhallintoa on jo vähennetty muita toimialoja enemmän, ja lakisääteisistä tehtävistä jää jo nyt osa tekemättä.

Hallituksen sisällä onkin käynnissä kova vääntö Häkämiehen ja ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) välillä hallitusohjelman kirjauksesta. Sen mukaan ympäristöhallintoa pitää vahvistaa.

Valtion juustohöylää heiluttavilla on kiusaus vähentää ympäristöviranomaisten määrää, sillä suuri osa heistä jää eläkkeelle 2014–2015. Vaarana on, että teollisuuden valvonta heikkenee entisestään.

Valvontaa heikentäisi myös Häkämiehen ehdotus valitusoikeuden rajoittamisesta. Toki valitukset hidastavat myös joidenkin ympäristölle edullisten hankkeiden edistymistä, mutta suurimmassa osassa tapauksista ne torppaavat ympäristöongelmien syntymistä.

Tem tuntuu istuvan tukevasti teollisuuden taskussa. On ongelmallista, että saman ministeriön tehtävänä on sekä edistää että valvoa kaivos- ja turveteollisuutta.

Onneksi Häkämies on viime päivinä lämmennyt Luonnonsuojeluliiton ehdotukselle, että ympäristöluvan hakijat eli yritykset osallistuisivat nykyistä enemmän valvonnan kustannuksiin. Se voisi ratkaista säästötarpeet.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Juha Honkonen  pääkirjoitus 

Viite