Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Älä sauno suihkussa

Juha Honkonen

Eno-kuvitus.
Turpasauna autuas aina. Käsistään kätevä voi asentaa kestämättömiä henkilöitä saunaansa näppäräksi viihdekeskukseksi. Pingispalloilla pommittaessa tulee hiki.Juha Honkonen

Turpasauna autuas aina. Käsistään kätevä voi asentaa kestämättömiä henkilöitä saunaansa näppäräksi viihdekeskukseksi. Pingispalloilla pommittaessa tulee hiki.

29.4.2013

Eno

Kuuma suihku on yhtä syntinen kuin sauna.

Nimimerkki ”Liottaja” kysyy: Tykkään pitkistä suihkuista enemmän kuin saunomisesta. Lämpimässä vedessä lotraaminen kuluttaa energiaa, mutta kuinka pitkä suihku vastaa esimerkiksi tunnin mittaista kiukaan lämmitystä?

Eno vastaa: Serkkupoikani Rauno-Leevi kävi pääsiäisen pyhinä täällä saunomassa, ja saatettiin siinä muutama näkäräinenkin ottaa.

Tuli lauteilla puhe energiankulutuksesta, se kun on minun saunassani pieni, jos ei lihasvoimia lasketa. Kiuas lämpiää puulla, eikä pitkiä lämpimiä suihkuja voi ottaa. Pikemminkin lyhyitä ja kylmiä, jos avantoon molahtamista voi suihkuksi kutsua.

Piti Rauno-Leeviäkin hiukan hartioista tuuppaamalla rohkaista astumaan suihkunkorvikkeeseeni – hygienia on tärkeää.

Ihan täysin minulle ei ole valjennut, miksi pitää viettää puoli tuntia tulikuumassa suihkussa, kun peseytymisen voi hoitaa alle viiden minuutin. Kalliiksikin se lotraaminen tulee.

Ja sitten tuo energiankulutus. Sähkökiukaan lämmitys kuluttaa 5,5–10 kilowattituntia energiaa per kerta, joka varmaan on suunnilleen sama asia kuin tuo kysymyksesi tunnin lämmitys. Otetaan nyt laskun vuoksi kiukaan kulutukseksi keskimääräinen 8 kilowattituntia.

Kymmenen minuutin lämmin suihku kuluttaa energiaa eri arvioiden mukaan 4,6–5,6 kilowattituntia eli sanotaan pyöreästi vaikka 5 kilowattituntia. Tuosta voidaan laskea, että jo noin 15 minuutin kuuma suihku vastaa saunan lämmittämistä.

Toki on niin, että saunoja käy myös suihkussa. Saunanjälkeinen suihku on kuitenkin todennäköisesti lyhyempi ja viileämpi. Ja lisäksi saunassa voi käydä samalla lämmityksellä isompikin määrä ihmisiä.

Suosittelisin siis kevyempää liotusta sinullekin. Liuottelimme Rauno-Leevin kanssa lauantaina sen verran hyvin ennakkoon, ettei meitä sitten huolittu Matkahuollon baariinkaan. Vaikka olin ihan kravatinkin laittanut. Otsanauhaksi.

Viite