Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Älä tingi tinkimisestä!

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Tinkimätön apuväline! Näppärä sabluuna, jolla voi ilmoittaa, onko maksettavan hinnan suhteen mahdollista tinkiä. Myös valtioneuvostokäyttöön.Juha Peurala

Tinkimätön apuväline! Näppärä sabluuna, jolla voi ilmoittaa, onko maksettavan hinnan suhteen mahdollista tinkiä. Myös valtioneuvostokäyttöön.

10.12.2012

Eno

Alennuksen ruinaaminen vaatii pelisilmää.

Nimimerkki ”Senkin rahan join” kysyy: Tingin vaatebutiikin alennusmyynnissä ostamani vaatekasan hinnasta seitsemän euroa. Myyjä meni hyvin hämilleen, mutta sain alennuksen. Ilmeisesti kukaan ei ollut aiemmin tinkinyt. Onko Suomessa muita paikkoja, missä ei kannata tinkiä?

Eno vastaa: ”Minulla on seitsemän orpoa kotona! Ja entä pikku Tim? Hänellä ei ole enää jalkoja. Haluatteko viedä häneltä kädetkin? Eli kyllä minusta tämän kahvikupillisen käypä hinta on euro, ei 1,20 e.”

Tuo on suosimani tinkimistaktiikka. Mikään tuossa ei ehkä tiukasti ottaen pidä paikkaansa, mutta jostain syystä kauppiaat antavat usein alennusta, kun pääsen vauhtiin.

Tinkiminen vaatii tietoa ja tilannesilmää. Marketin kassalla ja monissa vastaavissa ketjuliikkeissä ei kannata tinkiä, koska myyjällä ei ole oikeutta laskea hintaa.

Mieti myös kahdesti, alatko tinkiä kivassa kivijalkaerikoisbutiikissa. Tai antikvariaatissa. Niissä ei kannata pyytää alennusta, ellet halua kuulla puolen tunnin saarnaa aiheesta ”ala on kuolemassa enkä minäkään voi hyvin”. Mutta jos varaudut kiltisti maksamaan kauppiaan pyytämän hinnan, hän saattaa antaa oma-aloitteisesti alennusta.

Tinkimisetikettiin kuuluu myös, että kun hinnasta on sovittu, ei enää jatketa tinkimistä. Tämä koskee etenkin nettihuutokauppoja. Kun olet suostunut maksamaan huutamistasi tuotteesta sovitun hinnan, älä enää tavaraa noutaessasi ala säätämään.

Sen sijaan tinkiä kannattaa kirpputoreilla ja muissa paikoissa, joissa hinnat eivät ole ennalta määrättyjä. Asunto- ja autokaupat ja muut suuret ostokset ovat luonnollisia tinkimisen paikkoja.

Tingi myös aina, kun tuotteessa on jokin virhe, tai kun olet ostamassa paljon ja maksamassa käteisellä. Kannattaa myös tarkkailla muiden hintoja ja vinkata kauppiaalle, että naapurissa myydään muuten halvemmalla.

Suomen tinkimättömin kauppa on kuitenkin Alko. Viinakaupassa tinkimistä yrittävä naurettaisiin varmaan ulos. Mikä on tietenkin edistystä: Kekkosen aikaan tinkimisyritys olisi varmaan johtanut putkareissuun ja syytteeseen alkoholilainsäädännön halventamisesta.

Viite