Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

”He kestivät ilmatilaloukkaukset”

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

13.6.2014

Vesa Sisättö

Ilmassa oli suuren isänmaallisen riemujuhlan tuntua, kun Venäjän tekemien ilmatilaloukkauksien muistopäivän pääjuhlaa vietettiin Porvoossa. Päivän ohjelmaan kuului sotilasparaati, jonka kunniaosastossa marssivat ne Hornet-lentäjät, jotka melkein ehtivät ilmaan Venäjän koneiden loukattua Suomen ilmatilaa 20 vuotta sitten.

Muistopäivän pääpuheen pitänyt Puolustusvoimien komentaja Rychard-Maukka ”Pehmeä Sankkeri” Top Jamppa korosti puheessaan sitä, kuinka ilmatilaloukkauksen kokeneet liittyivät pitkään historiaan suomalaisia kriisiajan sukupolvia, joiden kokemat kärsimykset eivät saa unohtua.

”Sillä miten muuten puolustusvoimat saisi rahoituksensa?”, Top Jamppa kysyi aiheellisesti.

Venäjän ilmatilaloukkauksien 20-vuotispäivän lähestyminen on aiheuttanut kokonaisen tutkimus- ja muistokirjallisuuden tulvan. Kirjat vaihtelevat paksuista akateemisista tutkimuksista Grilliherkkuja Ilmatilaloukkausten aikaan -tyyppisiin keittokirjoihin. Tärkeimmät iltapäivälehdet ovat julkaisseet kovakantisia Ilmatilaloukkaukset-liitteitä.

Muistopäivänä Porvoossa paljastettiin myös kuvanveistäjä Hildekukka Pervorssine-vom Battin muotoilema Tuntemattoman tiedottajan muistomerkki. Patsas koostuu yli kaksi metriä korkeasta sekaisesta kaapelivyyhdestä, jonka päällä on Ikuisesti Piippaava Tekstiviesti.

Muistomerkin jalustaan on kaiverrettu 20 vuoden takaisen pääministeri Jyrki Kataisen legendaariset sanat

”Meidän Hornetit olivat siivellä alta aikayksikön” kesäyössä hohtavin kultakirjaimin.

Holistinen aurinkovoide herättää närää

Big Pharma Dharma -lääkeyhtiön kehittämän holistinen aurinkovoide ei ole saanut aivan varauksettoman innostunutta vastaanottoa kuluttajien parissa. Aurinkovoide pyrkii ratkomaan useita kesään liittyviä ongelmia kerralla, mikä ei aina tunnu johtavan mielekkäisiin lopputuloksiin.

”Oli tietysti ihan kätevää, kun aurinkovoiteeseen lisättiin hyttyssuojaa, nokkoshoitoa ja karhunkarkotetta, mutta säätilan manipulointi menee liian pitkälle”, huomauttaa kuluttaja-aktiivi Gunwiolence ”American Good Boy” Hottiksenprötkä Suomen närkästyneiden keskusliitosta.

Holistinen aurinkovoide nimittäin erittää ihmisen iholta ilmakehään pienhiukkasia, jotka keräävät vesimolekyylejä pilviksi. Näin auringon polttamat ehkäistään ennalta. Kukaan ei kuitenkaan nauti pilvisestä kesästä.

”Ehkä se on lopulta ne voiteeseen lisätyt hallusinogeenit, jotka eniten ärsyttävät”, Hottiksenprötkä pohdiskelee.

”On se tietysti kiva, että ainakin kun voidetta sivelee iholleen, hallusinoi itsensä välittömästi aurinkorannalle vaikka ulkona alkaisi sataa kaatamalla – mutta itse ehkä hallusinoisin mieluummin vaikkapa puolivarjoisella ravintolan terassilla. Mutta sitäpä Big Pharma Dharma -yhtiö ei meille tarjoa!” Hottiksenprötkä tuohtuu.

Viite