Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

”Kriittisyys” hämärtää tosiseikkoja

30.5.2014

Vesa Sisättö

Tuoreessa Vihreässä Langassa julkaistussa jutussani ruoditaan rokotusvastaisia väitteitä. Tarkoitukseni oli pyytää juttuun lausuntoa myös Rokotusinfo ry:ltä.

Yhdistys ei kuitenkaan suostunut yhteistyöhön, sillä käsityksemme siitä, mitä rokotusvastaisuus on, eivät kohdanneet. Yhdistys liittyy ilmiöön, jota voisi kutsua ”rokotuskriittisyydeksi”.

Kriittisyyttä on ilmassa. Meillä on maahanmuuttokriittisiä ja piraatteja eli tekijänoikeuskriittisiä. Hiukan marginaalisempia ryhmiä Suomessa ovat evoluutiokriittiset, ”ilmastonmuutoskriittiset” ja yhdysvaltalaisperäiset 9/11-kriittiset.

Kyse on tietoisesta tai tiedostamattomasta viestintästrategiasta. Sen sijaan että vastustajaa kohtaan hyökättäisiin suoraan, siitä levitetään internetissä ja muussa mediassa negatiivisia tietoja, mielipiteitä ja teorioita, sekä osin tosia että täyttä potaskaa. Tyypillisesti kriitikot kysyvät, mutta eivät vaivaudu vastaamaan.

Yhdessä tämä negatiivinen tietomassa luo itse asian ympärille hämäryyttä, jonka varjossa syntyy salaliittoteorioita ja tosiseikkojen vastaisia kuvitelmia. Nämä taas leviävät edelleen samanmielisille sivustoille. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa monet uskovat jopa, että rokotteet eivät ole koskaan auttaneet yhdenkään taudin nujertamisessa, vaan ovat pelkkä lääketeollisuuden rahasampo.

Taitava poliitikko voi käyttää tätä hämärtämisstrategiaa hyväkseen ilman että joutuu itse mölisemään jyrkkiä. Riittää, kun laittaa Facebookiin vastustamaansa asiaa kyseenalaistavan linkin ja viattoman kommentin. Alle muodostuu nopeasti keskustelu, jossa kouhottajat saavat kouhottaa ja levittää salaliittoteorioita.

Mahtuuhan maailmaan mielipiteitä. Lait ja päätökset pitäisi kuitenkin perustaa tutkittuihin tosiseikkoihin eikä salaliittoteorioihin. Vaarana on, että hämärtämisstrategiaa käyttävä poliitikko jää kouhottajaseuraajiensa vangiksi ja päätyy miellyttämään ääripäitä.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

Viite