Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Arkadianmäen pudokkaat

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Vaihto! Kansanedustajat tulevat monista ammateista. Eduskuntaura taas pätevöittää johtotehtäviin, esimerkiksi Tähtilaivastossa.Juha Peurala

Vaihto! Kansanedustajat tulevat monista ammateista. Eduskuntaura taas pätevöittää johtotehtäviin, esimerkiksi Tähtilaivastossa.

25.5.2011

Eno

Harva jättää politiikan, vaikka putoaisikin eduskunnasta.

Nimimerkki ”Uraa harkitseva” kysyy: Mihin eduskunnasta pudonneet kansanedustajat päätyvät? Pätevöittääkö kansan edustaminen johonkin?

Eno vastaa: Nyt kun pilkkikausi on valitettavasti jo ohi ja kun päätin jättää perunanviljelyn minua lujauskoisemmille, minulla oli aikaa vilkaista vähän internetistä, mitä kuuluu vuoden 2007 eduskuntavaaleissa paikkansa menettäneille. Eduskunnasta putosi tuolloin haluamattaan ja yllätyksenä 44 kansanedustajaa.

Ensisilmäyksellä huomaa, että politikoiminen pätevöittää ennen kaikkea politikointiin: ainakin 37 entistä kansanedustajaa toimii tai on toiminut edelleen politiikassa. Eduskunnasta putoamista seuranneet uudet poliittiset postit vaihtelevat kunnanvaltuuston jäsenyydestä Tarja Cronbergin ministeripestiin. Osa näistä luottamustehtävistä on kokopäivätöitä, osa lähinnä harrastuksia. Vain 6–7 entistä edustajaa vaikuttaa jättäneen politiikan kokonaan.

Neljä pudonnutta nousi kesken kauden takaisin eduskuntaan varasijoilta. Näistä kaksi pystyi myös uusimaan paikkansa 2011. Kaksi muuta pudonnutta teki paluun muuten vain.

Mutta on kansanedustajilla usein varasuunnitelmiakin: johonkin ammattiin, yrittäjäksi tai virkaan palasi noin 20 entistä kansanedustajaa. Kaksi on ilmoittanut opiskelevansa.

2007 kaikkiaan seitsemän pudonnutta kansanedustajaa oli eläkeikäisiä tai vanhempia. Neljä vuotta myöhemmin eläkeikäisten määrä oli tuplaantunut.

Kuten tunnettua on, entiset kansanedustajat ovat saaneet niin sanottua sopeutumiseläkettä, jonka suuruus riippuu edustajakausien määrästä. Eläkettä on periaatteessa voinut nostaa vaikka loppuelämänsä. Nyt valitusta eduskunnasta lähtien pudokkaat saavat sopeutumisrahaa kolmen vuoden ajan.

Kansalla olisi varmasti paljon ideoita, mihin työttömien kansanedustajien taitoja voisi käyttää. Joku heistä voisi esimerkiksi tulla korjaamaan kellarini katon, niin voisin harkita sitä perunanviljelyä uudestaan.

Viite