Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Avoin kirje asioista päättävälle

Mediapyövelit mestaavat sopuleita.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita.

16.6.2014

Alvar Totinen

Arvoisa pääoman omistaja ja puolestapuhuja. Vetoan Sinuun avoimella kirjeellä heleän alkukesän helkkeen kenties Sinunkin kivisydäntäsi peittävää jäätä sulatellessa. Mitä jos käyttäisit voimiasi välillä hyvään?

Sinua, herra isoraha, nimittäin kuuntelee jokainen toimittaja: mitä ylempänä viestintätalon hierarkiassa, sitä tarkemmin. Päätoimittajat ja pääkirjoitustoimittajat jo suorastaan elävät viisaista sanoistasi.

Muistathan, miten hienosti Operaatio Kriisitietoisuus on sujunut. Parissa–kolmessa vuodessa ilmapiiri on saatu kääntymään kovin ahdistavaksi. Liki jokainen suomalainen ymmärtää nyt, että maa on tuhon partaalla.

Niin kuin Karhisen Reiska hauskasti Talouselämässä taannoin lohkaisi: synkistelyllä on päästy tavoitteisiin, nyt voi jo vetää ranteisiin lisäviiltojen sijaan sideharsoa. Kansalainen on saatu uskomaan, että sen kannattaa laskea omaa palkkaansa, jotta yrityksen voitto kasvaa ja tulevaisuus on sitä samaa mutta vähän niukemmin.

Mitä seuraavaksi? Työttömien ja muiden loisien pakottaminen hätäaputyöhön etuuksiensa eteen on toki ihan kivaa puhdetyötä. Ilmainen raha on epäilyttävää, jos sitä annetaan köyhälle ja proletariaatin kontrolli on tietenkin profit.

Mutta miten olisi koko maata ja maailmaa muuttava projekti – vai sanotaanko peräti haaste tai harjoitus? Epäitsekäs, kaikkea hyödyttävä harjoitus. Talkoot, siis sellaiset ihan oikeat talkoot.

Ymmärrän, kunnioitettu markkinatalousmahti, että tämä kuulostaa aika oudolta. Mutta vielä pieni hetki kallista aikaasi.

Entäs jos pelastaisit maailman ja omat lapsesi? Hoitaisit niin, ettei ilmaston lämpeneminen kiihdy aivan mahdottomaksi.

Pitkälle päästään pelkästään puhumalla. Alat pudotella oikeita termejä haastatteluissa ja kiihdytät hiljalleen tahtia. Loppusyksystä voit jo sanoa, että seisomme kuilun partaalla. Tällä kertaa se on vielä tottakin.

Okei, voi olla, oi ylitsevuotava taloushyvä, että tällä linjalla joudutaan luopumaan hillittömästä kuluttamisesta ja melko varmasti myös talouskasvuideologiasta. Mutta kun lähdet itse liikkeelle ensimmäisenä, saat kyllä turvattua asemasi. Siinähän sinä olet hyvä.

Veikkaan, että vuosi mediavaikuttamista nostaa ilmaston lämpenemisen etusivulle ja siitä vuosi, niin hölmö rahvaskin jo ymmärtää.

Miksi odottaa syksyyn? Muutetaan yhdessä maailma!

Viite