Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Bloomberg surprise?

2.11.2012

Lasse Leipola

Bloomberg teki sen. Eikä sillä ole oikeastaan väliä puhutaanko talouslehti Bloomberg Businessweekistä vai New Yorkin pormestari Michael Bloombergistä, tärkeintä on, että ilmastonmuutos on vihdoin mainittu paitsi presidentinvaaleihin myös hurrikaani Sandyyn liittyen.

Joka toinen syksy, eli aina kun Yhdysvalloissa äänestetään, pohditaan ja povataan, mistä tulee tällä kertaa October surprise. Tällaisia asetelmat viime hetkellä kääntäviä tapauksia on löydetty aina Vietnamin sodan loppumetreiltä lähtien.

Tunnetuin yllätys tai oikeastaan sen välttäminen lienee Iranin panttivankikriisin päättymisen venyttäminen vuoden 1980 vaalien ja republikaani Ronald Reaganin virkaanastujaisten jälkeiseen aikaan, ettei demokraattipresidentti Jimmy Carter olisi saanut siitä etua.

Hurrikaani Sandy on jo nostettu tämän vuoden lokakuun yllätykseksi. Presidentti Barack Obama on toistaiseksi suoriutunut kriisistä erinomaisesti, joten jos myrskyllä on vaikutusta vaaleihin, nostaa se istuvan presidentin kannatusta.

Varsinaisesta virtahevosta olohuoneessa on kuitenkin eiliseen asti vaiettu. Jos ilmastonmuutos on edes mainittu Sandyn yhteydessä, on yhteys jätetty huteraksi, hämäräksi ja epävarmaksi. Valtamedioista vasta Bloomberg Businessweek rohkeni julistaa kannessaan: ”Se on ilmastonmuutosta, tyhmä!”

Toinen Bloomberg, talousmedia Bloombergin pääomistaja ja New Yorkin pormestari Bloomberg, julisti torstaina kannattavansa Obaman valintaa toiselle kaudelle. Syinä tähän hän mainitsi erityisesti hurrikaani Sandyn ja ilmastonmuutoksen, jonka vastaisessa taistelussa hän pitää Obamaa parempana vaihtoehtona.

Nykyisin sitoutumattomana itseään pitävä Bloomberg on ollut aiemmin demokraattien jäsen, mutta pyrkinyt sittemmin pormestariksi republikaanien ehdokkaana.

Obama on kerännyt kiitosta Bloombergiä yllättävämmiltäkin tahoilta. Vankkana republikaaniehdokas Mitt Romneyn tukijana tunnettu New Jerseyn kuvernööri Chris Christie kiitteli presidenttiä vuolaasti muun muassa siitä, että tämä kiirehti julistamaan New Jerseyn katastrofialueeksi ilman tavanomaista byrokraattista hidastelua.

Hän myös antoi tärkeän muistutuksen siitä, mikä on nyt tärkeintä. Republikaanimyönteisen uutiskanava Foxin haastattelussa Christieltä kysyttiin, ehtisikö tämä kiertämään katastrofialueita Obaman ohessa myös Romneyn kanssa.

”En ole siitä vähääkään kiinnostunut. Minulle on työtä tehtävänä, täällä on 2,4 miljoonaa ihmistä ilman sähköä, tuhoja rannikolla, tulvia osavaltion pohjoisosissa. Jos luulette, että välitän nyt hittoakaan presidentinvaaleista, ette tiedä kuka minä olen.”

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

Viite