Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Duunarien uudet värit

1.4.2011

Juha Honkonen

Kohkaaminen Euroopan vakausrahastosta siirsi perussuomalaisia entistä kauemmaksi eduskuntavaalien ennakkosuosikista kokoomuksesta. Ennestään puolueilla on jo todettu suuria eroja politiikan kovimmassa ytimessä, verolinjauksissa.

Asetelma lisää vaalien kiinnostavuutta entisestään. Käytännössä Suomessa on nyt kolme työväenpuoluetta: sdp, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset. Jos ne eivät anna kokoomukselle hallitusneuvotteluissa periksi, porvarihallitus saattaa vaihtua duunarihallitukseksi.

Näin voi historiallisesti tapahtua, vaikka kokoomus nousisi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Myös vasemmisto kun tuntuu olevan hyvin kaukana kokoomuksen keskeisimmistä linjauksista.

Nykyiset päähallituspuolueet ovat menettämässä roimasti edustuspaikkojaan. Niinpä porvarihallitus kohtaisi helposti ongelmia välikysymyksissä, jotka koskevat niin sanottuja omantunnon asioita. Rivien repeillessä niukkaenemmistöinen hallitus voisi kaatua.

Vasemmisto ei voi ottaa kehityksestä sulkaa hattuunsa. Vihreän Langan teettämän tutkimuksen mukaan demarien kannatuksesta jopa muutama prosenttiyksikkö on tullut vaalirahakohun takia. Aiheen hiivuttua jäljelle jää pitkän aikavälin laskeva trendi.

Kehitys on sama eri puolilla Eurooppaa. Teollisuusyhteiskuntien muuttuessa tieto- ja palveluyhteisöiksi perinteinen ay-voimaan nojaava vasemmistolaisuus ruostuu. Työväen etujen ajaminen kanavoituu uusiin uomiin. Suomessa kanava on perussuomalaiset.

Samaan aikaan maanosassamme nousee suorastaan kansallisromanttinen konservatiivisuus, mistä myös persut hyötyvät. Näille koville arvoille taas nousee vastavoimia, kuten vihreiden murskavoitto Saksassa osoittaa.

Sen, hyötyykö heikko-osaisten äänien uusjaosta sekä vanhoillisuuden ja populismin vastustuksesta Suomessa mikään puolue, päätät sinä. Vaaleissa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite