Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Dvd tappoi videon, kuka hävittäisi ruumiin?

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Win-win-win-tilanne. Luonto, veronmaksajien ja Hjalliksen rahat säästyvät, kun guggenheimistinen taidekäsitearkkitehtuuri toteutetaan rairuohoalustoina toimivilla VHS-kaseteilla.Juha Peurala

Win-win-win-tilanne. Luonto, veronmaksajien ja Hjalliksen rahat säästyvät, kun guggenheimistinen taidekäsitearkkitehtuuri toteutetaan rairuohoalustoina toimivilla VHS-kaseteilla.

2.4.2012

Eno

Vanhat vhs:t eivät ole ongelmajätettä vaan jäteongelma.

Nimimerkki ”Leffafriikki” kysyy: Miten vhs-kasetit voi hävittää?

Eno vastaa: Tässä se nyt nähdään, kuinka paljon se vhs-nauhurin ostaminen kannatti! Olisit satsannut betamaxiin tai hyvänen aika, V2000:een. Siinä oli se käännettävä videokasettikin.

Mutta joo. Viimeinen vhs-nauhureiden valmistaja luovutti jo 2008. Elämme dvd:n aikaa – joskin kannattaa alkaa jo säästää pennosiaan, jotta voi vaihtaa dvd:nsä blu-rayksi tai mikä formaatti nyt seuraavan tallennusväline-evoluution kamppailun voittaakin.

Vhs-kasetteja myytiin parhaimmillaan Suomessa noin viisi miljoonaa vuodessa, joten niitä lojunee kotimaamme komeroissa ja autotallin nurkissa mahdollisesti yli sata miljoonaa kappaletta. Niistä eroon pääseminen ei ole ihan yksinkertaista.

Periaatteessa vanhat vhs- ja c-kasetit ovat sekajätettä. Energiajakeeseen vanhoja kasetteja EI saa laittaa pääkaupunkiseudulla ja muissa paikoissa, joissa energiajakeesta tehdään kierrätyspolttoainetta. Tämä siksi, että kasettien nauhat saattavat jumittaa murskaimet, joita polttoaineen teossa käytetään. Paikkakunnilla, joilla sekajäte poltetaan, kasetit päätyvät energiaksi muun jätteen kanssa.

Jos kasetin päätyminen kaatopaikkoja kasvattamaan ahdistaa, voit koettaa muita kierrätyskeinoja. Kirpputorille vhs:iä on valitettavasti turha kiikuttaa. No, ehkä joistain laatuleffoista voi päästä eroon, jos laskee hinnan kymmenen sentin tietämille ja sopiva ostaja erehtyy paikalle.

Kierrätyskeskukset ottavat ainakin pääkaupunkiseudulla vastaan vhs:iä. Viralliset myyntikasetit laitetaan myyntiin, ihmisten itsensä nauhoittamia hyödynnetään askartelussa. Näppärä kutoo vanhojen urheiluruutujen nauhoituksista vaikkapa raikkaan pujoliivin!

Mutta riittääkö se? Luulen että meillä on parien slipoverienkin jälkeen vielä 99 999 993 vhs-kasettia jäljellä.

Ainoa varma ratkaisu vhs-kasettiongelmaan onkin loppusijoitusluola jollakin vakaan kallioperän alueella eteläisessä Suomessa. Siellä Callanetics-jumppavideot, Euroviisut 1996 ja Poliisiopisto 4:t voivat odottaa vanhojen hyvien aikojen paluuta, ikuisesti.

Viite