Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Dyykkijöiden lavatanssit

Jukka Nikulainen

Jakkarat.
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

11.12.2012

Jukka Nikulainen

Roskakatoksien ja sekajäteastioiden dyykkiminen käy harrastuksesta. Roska-astioista voi tehdä löytöjä, mutta tämä vaatii paneutumista sekä ahkeraa ja jatkuvaa tonkimista. Muutamat tarkkaavaiset lukijat ovatkin jo huomanneet tämän.

Dyykkaamisen aloittamista suunnittelevia tulee varoittaa samasta aiheesta. Useimmilla kerroilla ei tartu mitään mainittavaa matkaan. Kokoelma kertyy ajan saatossa.

Aloittelevalle dyykkijälle otollisimpia kohteita ovatkin jätelavat. Useat taloyhtiöt tilaavat käyttöönsä lavoja vuosittaisen siivouksen ajaksi ja lavoja löytyy pihoilta myös jokaisen remontin aikana. Remonttien yhteydessä monet asukkaat tyhjentävät kellari- ja vinttikomeronsa suoraan jätelavalle.

Facebookin käyttäjät voivat aloittaa harrastuksen seuraamalla Naamakirjan roskalava-sivuja, joissa ilmoitellaan lupaavan näköisistä lavoista. Jokaisessa Suomen suuressa kaupungissa on oma roskalava-ryhmänsä. Esimerkiksi Roskalava HKI -ryhmässä on yli 6000 jäsentä.

Jätelavoilta löytää kaikenlaista hyväkuntoista ja isompaakin tavaraa. Esimerkistä käyvät vaikkapa kuvan sympaattiset jakkarat. Kaikki kolme jakkaraa on dyykitty eri kerroilla ja eri lavoilta, vaikka ne näyttävätkin lähes identtisiltä.

Jakkara on funktionaalisen huonekalun huipentuma. Siinä on kompaktissa koossa kolme-neljä jalkaa, istuintaso ja muutama tukirima. Tasogeometrian lakien keksimisen jälkeen jakkaran  kehitystyö voitiin lopettaa.

Siksi minusta kuulostaakin vieraalta ajatukselta ostaa jakkara IKEA:sta, jonka pallit ovat todennäköisesti muovisia tai ainakin kaukoidässä halpatyövoimalla tuotettuja ja tänne rahdattuja. Lisäksi jakkaran kaltaisia huonekaluja löytyy jätelavoilta koko ajan. Kokoelman kerryttämistä rajoittaa vain asunnon pinta-ala.

Jotakuta ei välttämättä tyydytä kierrätysjakkaran estetiikka tai värimaailma. Tämänkin ongelman voi hoitaa santapaperilla ja maalikerroksella. Itse nautin jakkaroiden elämää nähneestä pinnasta.

Kotonamme jakkarat toimivat milloin kukkatelineenä tai tikkaana, milloin lehtitelineenä tai rahina. Ne sopivat viisikymmenluvun kerrostaloasunnon habitukseen paremmin kuin uudet, steriilit virkaveljensä.

Viite