Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Eduskunnan lisärakennus sanoo poks

Natalia Baer

RSP-logo.
Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

11.1.2011

Timo Riitamaa

Vuonna 2004 valmistunut eduskunnan lisärakennus on kaunis, siellä on hyvä tehdä töitä ja seinät ovat arkkitehtitoimisto Helinin jäljiltä enimmäkseen oivissa paikoissa.  Ongelmaksi on vain muodostunut se, että talo ei oikein pysy kasassa.

Tiedätte vitsin Neuvostoliittolaisesta pyllynpäristimestä? Eduskunnan lisärakennus on vähän sellainen.

Sanoin että seinät ovat oivasti. Samaa ei valitettavasti voi sanoa yksityiskohdista. Talon sisääntuloväylä pihalla on miinoitettu maahan upotetuilla valaisimilla, joiden liukkaudesta täytyy talvisin varoittaa työmailta tutuilla muovitötteröillä.

Sisääntulon automaattiovet ovat mahdollisesti pommin pelossa kunnioitettavan jykevät, mutta eivät nähtävästi kovin kestävät. Sisääntuloa koristavatkin usein korjausmiehen A-tikkaat. Niitä ehtii ihastella minuuttikaupalla, koska talossa on liian vähän hissejä.

Torkkupeitoista närkästyneille voin vakuuttaa, että kymmenkertaisia määriä veronmaksajien rahoja käytetään palkanmaksuun hissien edessä seisomisesta.

Normaalioloissa voisi tietysti käyttää myös portaita, mutta porrashuone oli ovessa olevan ilmoituksen mukaan kahden viikon ajan työmaana viimeiset puoli vuotta. Kas kun seitsemän vuotta vanhan talon putket ovat saavuttaneet elinkaarensa loppupään.

Kun omaan kerrokseen viimein pääsee, alkaa jo olla vessahätä.

Vessaan löytää seuraamalla kuivuneen lattiakaivon tuoksua. Matkalla voi ihailla eduskunnan taidekokoelmiin kuuluvien teosten lisäksi seinään mahdollisesti eduskunnan räjäytystöiden seurauksena ilmestynyttä pitkää halkeamaa. Ennen oli myös syytä olla valppaana, ettei törmäisi talon ilmastointia korjaavien LVI-miesten tikkaisiin, mutta se pieni hienosäätö saatiin jo vuosi sitten valmiiksi.

Kaikki hyvä päättyy kuitenkin aikanaan: joskus on lisärakennus jätettävä itse eduskuntatalossa asiointia varten.

Maanalainen yhdyskäytävä on pysyvä vesivahinkotyömaa, koska kahta taloa ei ole osattu liittää vesitiiviisti toisiinsa. Ämpärit, rätit, kauniisti kupliva maali ja korjausmiehet koristavat tunnelia vuodesta toiseen.

Lisärakennuksen taidekilpailussa 1719 ehdotuksen joukosta yhdyskäytävään valittu Markku Arantilan maalaus Kulkijoita on mutkilla ja halkeamilla lähes koko 54,5 metrin pituudeltaan. Sen restaurointi on varmaan halpaa hupia.

Jos jotain hyvää, lisärakennuksella on ilmeinen työllistävä vaikutus. Välillä tuntuu että Snickersin työhaalari on talon virallinen työasu. Ja aikana kun virolaiset rakennusmiehet valtaavat maan, eduskunnan tiukat turvallisuusvaatimukset takaavat, että suomalaista laaturakentamista parantelevat suomalaiset työmiehet.






Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.