Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei mitään virkaa

5.4.2012

Juha Honkonen

Helsingin valtuuston käsittelyyn on tämän kuun 25. päivä tulossa kaksi erityisen kiinnostavaa asiaa. Apulaiskaupunginjohtaja ja Guggenheim.

Ensimmäinen pitäisi olla nykysäännöillä selvä: paikka kuuluu toiseksi suurimmalle ryhmälle –varsinkin kun vihreiden Tuija Brax on tehtävään pätevä.

Lähivuosina säännöt pitäisi kuitenkin muuttaa. Kaupunginjohtajat kun valitaan poliittisesti, vaikka pestit ovat toistaiseksi voimassa olevia virkoja.

Kuten kunnallispolitiikan dosentti Silvo Kaasalainen kirjassaan Virkanimitysruletti toteaa, usein virkaan valitaan sopivin eikä pätevin. Kaasalainen luettelee eläkevirkoja, joihin on valittu porukkaa puoluekirjan perusteella täysin pystymetsästä.

Vahinko olisi pienempi, jos poliittinen pesti kestäisi määräajan. Näinhän käytäntö toimii luottamushenkilöilläkin vaalien jälkeen. Ei siis mitään virkaa vaan pormestarimalli niin kuin Tampereella. Siellä ensimmäinen kuusivuotiskausi vetelee viimeisiään.

Guggenheimia on perusteltu matkailumagneettina. En usko voimakkaaseen vetovoimaan, sillä siihen on Guggiksista pystynyt vain Bilbao. Siellä ansio on wau-arkkitehtuurissa, mutta sellainen voidaan toteuttaa ilman kalliita franchising-maksujakin.

Waulle on jo kohdekin. Kaupungin kulttuuribudjetin tärkein rahareikä on keskustakirjasto. Ennen kuin se on pystyssä, ei ylimääräisellä taidemuseolla ole mitään virkaa.

Kirjasto olisi pitänyt rakentaa Töölönlahdelle jo aikoja sitten, ennen Musiikkitaloakin. Nykyinen pääkirjasto Pasilassa on nolosti vanhentunut ja kummallisesti piilossa.

PS. Vihreä Lanka ilmestyy seuraavan kerran 27.4. Rentouttavaa pääsiäistä!

Viite