Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ekopuuroa mikrosta

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Yhdellä koneella. Ympäristöihminen laatii oheisen kaavion mukaisen painovoimaisen puuron- ja vellinkeittimen keventämään lautasellisensa selkäreppua.Juha Peurala

Yhdellä koneella. Ympäristöihminen laatii oheisen kaavion mukaisen painovoimaisen puuron- ja vellinkeittimen keventämään lautasellisensa selkäreppua.

25.3.2013

Eno

Induktioliesi ei voita vanhaa kunnon mikrottamista.

Nimimerkki ”Totuus kaurapuurosta” kysyy: Kumpi on ekologisempi tapa tehdä kaksi annosta kaurapuuroa: erikseen mikrossa vai kattilassa induktioliedellä?

Eno vastaa: Onnittelut! Kaurapuuro on sen verran asioiden ytimessä, että sen valmistukseen liittyvää energiankulutusta on oikeasti tutkittu. Kymmenen vuotta sitten ilmestyi maa- ja metsätalousministeriön tutkimus Elintarvikkeiden ympäristövaikutukset. Siinä selvitettiin kaurapuuron tuotantoketjun ympäristövaikutuksia koko matkalta pellosta lautaselle. Siihen alkupäähän ei ole tässä tarvis mennä.

Valmistusmenetelmistä mikroaaltouuni voitti ylivoimaisesti ekologisuudessa. Liesi kulutti yli 18 kertaa enemmän sähköä kuin mikroaaltouuni samalla annosmäärällä. Itse asiassa kaksi annosta oli juuri se määrä, jossa sähköliedellä kului suhteessa eniten energiaa. Tutkimus paljasti senkin, että puuron tapauksessa liedellä valmistaminen tuotti monta kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin itse kaurahiutaleen tuotanto. Mikroa käytettäessä suhde oli toisin päin.

Valitettavasti maa- ja metsätalousministeriön tutkimus tehtiin tavallisella sähköliedellä. Mutta kyllä mikro voittaa induktioliedenkin: arvioiden mukaan induktiolieden energiansäästö on noin 50 prosenttia tavalliseen lieteen verrattuna – se ei vielä riitä kumoamaan säteiden voimaa. Mikron etumatka alkaa huveta vasta, kun siirrytään suurempiin annosmääriin, sillä ison nestemäärän lämmittämiseen kuluu mikrolla liettä enemmän aikaa. Mutta eipä kukaan mikrolla isoja määriä keitäkään.

Tavallisella liedellä voi puuronkeitossa säästää sähköä laittamalla hiutaleet jo kylmään veteen. Kun puuro alkaa kiehua, väännetään levy nollille. Puuro kypsyy jälkilämmöllä. Induktioliedellä homma ei toimi, sillä sitä käytettäessä jälkilämpöä on lähinnä kattilan metallissa.

Näiden vaihtoehtojen lisäksi voi tehdä puuronsa niin kuin serkkupoikani Rauno-Leevi eli keittää puuro osin kattilassa, osin liedellä ja lopulta pohjaan. Syön aamiaisenkin baarissa, kun yövyn sen sällin luona kaupunkireissuillani.





Viite