Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eläimet roskatynnyrissä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Lempeää kasvatusta ihmisenä! Iloinen klovni tuo uniisi kaikki vuoksesi turhaan kuolleet eläimet.Juha Peurala

Lempeää kasvatusta ihmisenä! Iloinen klovni tuo uniisi kaikki vuoksesi turhaan kuolleet eläimet.

27.10.2014

Eno

Hukkaan mennyt liha on moninkertainen paha.

Nimimerkki ”Janne” kysyy: Kuinka paljon lihaa heitetään roskiin maailmassa vuoden aikana? Kuinka montaa eläintä määrä vastaisi?

Eno vastaa: Meidän perällä lentää taas näihin aikoihin vuodesta roskiin jokunen kymmenen kiloa sianlihaa, kun Makkos-Oskari koettaa valmistaa 48 tunnin kekrirosvopossuaan maamiesseuran syysjuhliin.

Valmistumisprosessin etenemistä voi yleensä seurata hälytysajoneuvojen liikkeistä; pari vuotta sitten myös teksti-tv:stä, kun äijän rosvopaistinuotio levisi vajaan, ja siellä olleet pari bensatynnyriä räjähtivät. Luulivat lento-onnettomuudeksi.

Ruuan heittäminen roskiin on kyllä eräs aikamme suurimmista typerehtimisistä. Jos eri ruokien roskiin heittämisen ääliömäisyyttä aletaan verrata, lihan haaskaaminen on suurin idioottimaisuus. Lihan tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä huomattavasti enemmän kuin kasvisten.

Ruuan hävikkiä tapahtuu koko ruuantuotantoketjun matkalla, ei vain kuluttajan käsissä. Maailmasta kertoo aika paljon se, että kehittyneissä maissa kuluttaja on merkittävä hävittäjä, kehitysmaissa taas hukkaa tapahtuu tuotannon alkupäässä. Tie­sitkö, että kehittyneiden maiden kuluttajien haaskaama ruokamäärä on melkein yhtä iso kuin Saharan eteläpuolisen Afrikan ruuan tuotanto?

Saarnasta sitten kysymiisi faktoihin. Lihaa tuotettiin maailmassa viime vuonna arviolta 308,5 miljoonaa tonnia. Taannoisessa liha-alan konferenssissa kerrottiin, että peräti 23 prosenttia maailman tuotetusta lihasta menisi hukkaan. Tämä tarkoittaisi noin 71 miljoonaa tonnia.

Sitä ei kai ole kukaan tutkinut, miten tämä käytännössä jakautuu eri eläinlajien kesken. Mutta jos oletettaisiin, että haaskaus jakautuisi samassa suhteessa kuin eri eläinten lihaa tuotetaan, päästäisiin seuraaviin kaameisiin lukuihin: naudat 85 miljoonaa, lampaat 150 miljoonaa, siat 340 miljoonaa, ja siipikarja 16 miljardia. Mukana on toki kaikki hävikki, tauteihin kuolleesta karjasta siihen puolikkaaseen lihapullaan, joka putoaa lattialle. Luvut ovat suuntaa-antavia laskelmia.

Taidan silti laittaa papupadan tulelle.

Viite