Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Enää viikko piinaa

Mediapyövelit.
Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

30.1.2012

Kaino Riesu

Katsoin vaali-iltana Ylen vaalivalvojaisia kolmisen minuuttia alkaen kello 19.57. Onnekseni kahdeksalta tajusin, että saan tulokset tietooni netitse suoraan tulospalvelustakin, ilman toimittajia. Siihen jäivät telkkari ja muut journalistiset tuotannot.

Toimittajissa on ollut kestämistä koko tähänastisen vaalikampanjan ajan. Sunnuntai-iltana mitta täyttyi sen kolmen minuutin aikana, kun Ylen Riikka Uosukainen haastatteli Heidi Hautalaa, Claes Anderssonia ja Elisabeth Rehniä. Uosukainen kysyi, miten nyt käy, jos ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ”vastakkain eivät olekaan sosialisti ja porvari”.

Eivät niin. Vaaleissa ei ollut ehdolla yhtään ”sosialistia”, mitä ne sitten ovatkaan. Paavo Arhinmäki on vasemmistolainen. Se on aika paljon vivahteikkaampi käsite kuin ”sosialisti”, jonka jokainen kuulija käsittää eri tavoin, yleensä aina väärin.

Onko Pekka Haavisto ”porvari”? Toivon totisesti, että ei. Sana ei sovi lainkaan myöskään Eva Biaudetiin, Paavo Väyryseen tai Timo Soiniin. Porvari on kai toimittajien mielestä sama kuin ”ei-sosialisti”, mutta jos ei ole olemassa sosialistia, ei voi olla olemassa hänen vastakohtaansakaan.

Maailma on muuttunut, Riikka ja muut. Nyt ei olla 1970-luvulla. Kannattaa lukea jotain tällä vuosituhannella painettuja poliittisia kirjoja, niistä saa kivasti tietoonsa tätä nykyajan sanastoa.

Vaalikeskusteluja katsoin hyvin vähän, ja niistä harvoista katsomistani sain paiseita silkasta myötähäpeästä. Ylen Pirjo Auvinen katsoi Haavistoa surullis-empaattisesti ja sanoi pehmeällä äänellä:

”Ja tämä sukupuolijuttu.”

Tarkoitus oli puhua siitä ihan kamalasta h:lla alkavasta asiasta. Ja puhuttiinkin. Vaikka, Pirjo, tämä h-asia ei kiinnosta enää ketään muuta kuin toimittajia ja eräitä muita taantumuksellisia poikkeusyksilöitä.

Näihin poikkeusyksilöihin kuuluu myös Ylen vaalikommentaattori Risto Uimonen, mutta hänhän onkin eläkkeellä oleva toimittaja. Uimonen luulee, että Haavistoa äänestäneet henkilöt ovat erityisen ”suvaitsevaisia”. Eivät he ole, vaan ihan normaaleja valtavirtakansalaisia. Me kyllä suvaitsemme sinuakin, Risto.

Toimittajien laajaa tietämättömyyttä ja kehnoa yleissivistystä kuvaa myös viikosta toiseen jatkunut päivittely siitä, miksi ”ne miljoona SAK:laista” eivät äänestä Paavo Lipposta. Minäkin kuulun erään ammattiliiton kautta SAK:hon, mutta milloinkaan ei ole mieleeni tullut, että minun sillä perusteella tulisi äänestää Lipposta. Eipä se tullut mieleen kovin monelle muullekaan.

Tiedoksi nyt kaikille toimittajille: meillä miljoonalla on päässä omatkin aivot, eikä joidenkin SAK-johtajien mahdollinen tuki Lipposelle kiinnostanut meitä hetkeäkään. Moni meistä äänesti Pekkaa, toimittajista mitään piittaamatta. Onneksi!

Nimimerkki on sivutoiminen mediakriitikko, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä. Kirjoitus on julkaistu alunperin 27. tammikuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite