Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Guggenheim – perhelomakohde

13.9.2013

Hanna Eriksson

Jos lapset viihtyvät, aikuiset menevät mihin vain: hikiseen sisäleikkipuistoon, Muumimaailmaan – jopa Guggenheimin taidemusoon.

Guggenheimin säätiön eilen julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista ei kannata Guggenheimin taidemuseon rakentamista, vaikka siitä olisi todistetusti taloudellista hyötyä Suomelle. Noissa luvuissa on amerikkalaisilla nieleksimistä: suomalaiset eivät kannata, vaikka hanke kannattaisi.

Säätiön pitää vaihtaa strategiaa ja mennä helpoimman kautta: vedota lapsiin. Maailmassa ei käsittääkseni ole yhtään lapsille suunnattua Guggenheim-museota.

Suomessa taas museot, jossa on lapsille tekemistä, ovat lähes poikkeuksetta tehneet kävijäennätyksiä. Luonnontieteellinen museo, jossa saa katsoa eläinten kakkaa ja silittää erilaisia turkkeja, on Suomen neljänneksi suosituin museo. Kävijöitä on 152 000 vuosittain.

Kotkan Merimuseossa, jossa saa nostaa ankkureita, haistella tervaa ja harjoitella meripelastusta, kävi viime vuonna yli 100 000 kävijää. Heistä kolmannes oli lapsia. Hyvä museo lapsille on kiinnostava myös aikuisille.

Kotkassa on asukkaita vain 55 000. Samalla tahdilla 600 000 asukkaan Helsingissä Guggenheimin pitäisi kerätä yli miljoona kävijää. Muumimaailma kerää 200 000 kävijää vuosittain, Linnanmäki miljoonan. Yhden lapsen mukana tulee kaksi aikuista.

Kun Suomessa tulee vaakaräntää, Lintsi on kiinni ja leikkipuistossa pimeää, vastaus voi olla Guggenheim.

Kannatusluvut eivät ole komeat. Siksi kanattaa kokeilla: Guggenheim lapsille.

Guggenheim 

Viite