Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Gulag kutsuu

18.10.2010

Vihreät lasit

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen on esittänyt, että Iltalehti nostaisi oikeusjutun niin kutsuttuja lottohuijareita vastaan.

Ehdotus on oikeansuuntainen, mutta riittämätön.

On selvää, että lottohuijareiden kaltaiset hahmot, jotka tohtivat syöttää toimittajille pajunköyttä, olisi lähetettävä uudelleenkoulutusleirille opiskelemaan median kunnioitusta.

Mutta miksei saman tien perustettaisi erityistuomioistuinta käsittelemään rikoksia toimittajakuntaa vastaan. Satikutia saisivat kaikki ne, jotka valehtelevat viestimille, vaikenevat kun heiltä kysytään tai osoittavat muuten vain ylimielisyyttä sopulikunnan edessä.

Valehtelijasta käy esimerkiksi urheilija, joka kehuskelee kauden alussa olevansa elämänsä kunnossa. Kun hän sitten karsiutuu kauden pääkisoista piirikunnallisella tuloksella, mediatuomioistuin voisi lähettää hänet puoleksi vuodeksi rangaistussiirtolaan miettimään, mitä tuli sanottua.

Leirillä urheilijaa kouluttaisivat sellaiset elinkautisvangit ja paatuneet tiedotustilaisuuksien järjestäjät kuten Martti Vainio ja Jari Isometsä.

Oman leirinsä ansaitsisivat ne talouselämän edustajat, jotka työkseen turinoivat toimittajille iltasatuja. Leiripaikka kuuluisi esimerkiksi kaikille niille yritysjohtajille, jotka kertovat irtisanoutuneensa erinomaisessa yhteisymmärryksessä ja omasta tahdostaan, vaikka ovat ankarasti sössittyään saaneet potkut.

Pahamaineisimmaksi leiriksi muodostuisi luultavasti kulttuuriväen rangaistussiirtola.

Siellä lusisi esimerkiksi suuri joukko rokkareita, jotka ovat haastatteluissa kertoneet pitävänsä uutta levyään uransa parhaana, vaikka tietävät sen olevan kalpea toisinto edellisestä levystä, joka oli kalpea toisinto edellisestä levystä.

Kulttuurileirin hierarkiassa rokkareiden alapuolella olisivat kirjailijat, joiden rikokset ovat niin moninaiset, ettei niitä tilanpuutteen vuoksi ole mahdollista luetella tässä edes esimerkinomaisesti.

Kun leirijärjestelmä on saatu rakennettua, pienempiä rangaistuksia voitaisiin ryhtyä jakamaan myös ennakoivasti.

Esimerkiksi julkkis, joka ei kahdeksan tunnin kuluessa positiivisesta raskaustestistä ilmoita asiasta 7 päivää-lehdelle tai jommalle kummalle iltapäivälehdistä, tuomittakoon 50 raipaniskuun.

Erityinen häpeäpaalu voitaisiin pystyttää sellaisille Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajille, jotka esittävät tyhmiä, maailmasta vieraantuneita ideoita.

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, joka myöntää huijanneensa lukuisia toimittajia.

Viite