Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hämärän liekit hämäävät

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
muiden valo on itseltä pois. Jäätelöpaketista askarrellun vakan alle voi kätkeä kynttilän, joka tuottaa valoa ja lämpöä natsimorottajaa ympäröivään vihamieliseen pimeyteen.Juha Peurala

muiden valo on itseltä pois. Jäätelöpaketista askarrellun vakan alle voi kätkeä kynttilän, joka tuottaa valoa ja lämpöä natsimorottajaa ympäröivään vihamieliseen pimeyteen.

8.11.2013

Eno

Kynttilä on kaunis, mutta epäekologinen.

 

Nimimerkki ”Tuohitonttu” kysyy: Paljonko kynttilät kuluttavat Äiti-maamme energiavaroja? Jos valaisen olohuoneeni noin 60 wattia vastaavan energiansäästölampun sijaan esimerkiksi kolmella tukevalla kynttilällä (vaikkapa 100mm x 120mm, 90 tunnin paloaika), säästänkö resursseja? Entäs kuinka kisassa pärjää parafiiniöljylamppu?

 

Eno vastaa: Kynttilä on mukava sytyttää pimeänä syysiltana hämärään huoneeseen. Aika pian huomaa, että tuikun valossa ei ihan kauheasti voi asioita tehdä. Ainakaan vaatteet päällä. Jos haluat tuottaa kynttilöillä 60 watin hehkulamppua vastaavan määrän valoa, tarvitset jotakuinkin 60 kynttilää. Kynttilä on melko tehoton valaisija, suurin osa sen kuluttamasta energiasta vapautuu itse asiassa lämpönä.

Ihan täysin en hahmota, mitä energiavarojen kulutuksella haet. Energiansäästölampun sähkö on voitu tuottaa sen tusinalla eri tavalla, joten vertailujen teko ei ole helppoa. Voimme vain laskea, paljonko energiaa eri tavoilla valaista kuluu.

Kynttilöiden tehosta on esitetty erilaisia arvioita. Voidaan ehkä heittää arviona, että yhden kynttilän teho olisi noin 50 wattia, josta suurin osa on lämmitystehoa. Kynttilä häviää siis reippaasti 11 watin energiansäästölampulle, joka paitsi kuluttaa vähemmän energiaa myös valaisee 60 kertaa paremmin.

Parhaat parafiinilamput tuottavat yhtä paljon valoa kuin 60 watin hehkulamppu. Mutta nepä vasta öljyä kuluttavatkin, joten säästövaihtoehdoksi niistä ei ole.

Toinen kiintoisa kysymys on hiilidioksidipäästöt. Kolme parafiinikynttilääsi polttavat noin 15 grammaa parafiinia tunnissa. Se tuottaa noin 45 gramman hiilidioksidipäästöt. Energiansäästölamppusi päästöt ovat tästä vain murto-osa, arviosta riippuen noin 5–10 grammaa. Päästöt voi toki kiertää. Voit käyttää esimerkiksi soija- tai palmuöljystä tehtyjä kynttilöitä. Tosin molemmilla kasveilla on hiukan ikävä maine. Vastaavasti voit hankkia päästöttömästi tuotettua sähköä.

Mitä pitäisi siis tehdä? Ehdotan, että sammutat kodistasi kaikki sähköpelit ja istut tuijottamaan yhtä kynttilänliekkiä. Ekologista ja romanttista! Mutta jos romantiikka on sinusta luontoa tuhoavien kapitalistien salajuoni, voit muuttaa pimeään maakuoppaan ja elää kuusenkerkillä sekä rantaan ajautuneilla ahvenilla – kuten olen jo vuosia yrittänyt vihjata.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite