Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hämmentävä Hesari

Vihreät lasit.

17.8.2010

Vihreät lasit

Sanoma Oyj:n toimitusjohtajaksi valitun Harri-Pekka Kaukosen ensimmäinen tehtävä on lobata kesälomat kieltävä laki.

Kesäloma on mediabisneksen pahin vihollinen, koska silloin ihmisellä on parempaakin tekemistä kuin tarkkailla maailmaa Sanoma-konsernin suodattimen läpi. Kesälomalla ihminen voi tarkkailla maailmaa ihan itse.

Kesälomalla ihminen voi pyydystää takaisin pitkäjänteisyytensä ja lukea vaikkapa kirjoja.

Sellaisia kirjoja kuten Bill Brysonin Lyhyt historia lähes kaikesta, joka kertoo, mitä luonnontieteet tietävät elämästä ympärillämme ja miten tämä ymmärrys on hankittu.

Parhaat kirjat toteuttavat tehtävää, joka oli joskus mediankin missio: ne lisäävät ymmärrystä maailmasta.

Nykymedian missiona on lisätä hämmennystä maailmassa.

Esimerkiksi käy Helsingin Sanomien parin viikon takainen nettiuutinen, joka kertoi, että Ruotsissa ja Tanskassa toimiva väkivaltainen katujengi Black Cobra haluaa tulla Suomeen.

Hesarin mukaan ”maahanmuuttajataustainen Black Cobra salakuljettaa, myy huumeita, tekee ryöstöjä ja kiristää ihmisiä”.

Uutinen oli repäisty saman päivän printti-Hesarista, jossa käsiteltiin ulkomaisten moottoripyöräkerhojen toimintaa. Kainalojutun lopussa poliisi vihjasi, että Black Cobra mahdollisesti kenties ehkä haluaisi tulla Suomeen.

Se, että joku tanskalainen nahkaliivi on jossain poliisin kuulemassa kännikeskustelussa maininnut Suomen, kääntyi Hesarin verkkouutisoinnissa siis todennäköiseksi skenaarioksi siitä, että kohta kaupunkien kaduilla kiristetään ihan tavallisia ihmisiä.

Lähdekriittinen toimittaja olisi voinut yhdistää poliisin puheet käynnissä oleviin budjettineuvotteluihin, joihin poliisi perinteisesti valmistautuu kansalaisia pelottelemalla.

Lukijoiden onneksi sanomalehdissä on vielä yksi osasto, jossa toimittajat elävät kesälomamaisissa olosuhteissa, lueskelevat ulkomaisia lehtiä ja rupattelevat päivänpolitiikasta.

Tätä osastoa kutsutaan pääkirjoitustoimitukseksi.

On syytä kehua Helsingin Sanomia ja päätoimittaja Mikael Pentikäistä siitä, että lehden pääkirjoitustoimittajien esimieheksi on nostettu Antti Blåfield.

Blåfield edustaa sitä sopulikunnan uhanalaista osaa, joka paneutuu asioihin, pyrkii ymmärtämään niitä ja onnistuu vieläpä ilmaisemaan itseään ymmärrettävästi.

Blåfieldin tartuttua puikkoihin Hesarin pääkirjoitussivusta on tullut tuplasti aiempaa terävämpi.

Parasta antia ovat Blåfieldin omat kolumnit, joita lukiessa tuntuu melkein siltä kuin olisi kesälomalla.

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, jonka mielestä on hyvä, että kesäloma on aina kesällä. Kirjoitus on julkaistu alunperin 13. elokuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite