Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Haaveissa itsensä imettäminen

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Äidinkorvike. Askartele peräkammarin pleikkaripojalle ruoka-automaatti. Kokeile korvikkeen lisäksi myös milfiä, vapaiden äitien maitoa.Juha Peurala

Äidinkorvike. Askartele peräkammarin pleikkaripojalle ruoka-automaatti. Kokeile korvikkeen lisäksi myös milfiä, vapaiden äitien maitoa.

7.5.2012

Eno

Miellyttävästä pakkauksesta huolimatta rintamaito ei riitä aikuiselle.

Nimimerkki ”Omavaraistalous” kysyy: Voiko äidinmaidolla elää täysi-ikäiseksi? Tai voisiko äiti elää juomalla omaa maitoaan?

Eno vastaa: Yhdysvalloissa, jossa muutenkin on paljon kaikkea vähän hassua, ovat jonkinlainen ilmiö suhteet, jossa nainen imettää aikuista. Kyse ei ole vain veikeästä seksuaalisuuden muodosta, vaan touhuun pahimmin hurahtaneet pitävät aikuisen imettämistä rituaalina, jossa kaksi sielua sulautuu paitsi toisiinsa, myös yhteen aineettoman universumin kanssa. Lisäksi aikuinenkin imetettävä voi saada äidinmaidosta terveyshyötyä, esimerkiksi tautien vasta-aineita.

Jos nyt vähän rauhoitutaan, voidaan todeta, että äidinmaito on hyvää ravintoa kaikenikäisille. Mutta pelkästään sillä ei kyllä aikuiseksi kasveta. Raja on noin yhden vuoden kohdalla – siihen asti lapsi voi pärjätä pelkällä äidinmaidolla.

Aikuinen tai iso lapsi tarvitsee ravinnostaan proteiinia, jota äidinmaidossa on vain 1,5 prosenttia. Äidinmaidossa ei myöskään ole kuitua, ja rautapitoisuuskin on heikko, joskin äidinmaidon rauta on hyvin imeytyvässä muodossa.

Aikuisen energiantarve olisi yhden äidin maidolla vaikea tyydyttää: äidinmaidossa on 72 kilokaloria 100 grammaa kohden, kun jo 12-vuotias tarvitsee yli 2 000 kilokaloria päivässä. Äidinmaitoa pitäisi siis juoda noin kolme litraa päivässä. Parhaimmillaan äiti voi tuottaa maitoa jopa pari litraa päivässä, mutta tavallisempi määrä on vauvan tarpeita vastaava 0,5–1 litraa.

Autiolle saarelle haaksirikkoutunut äiti voisi lyhytaikaisesti kierrättää nestettä juomalla omaa maitoaan. Vastaavissa tilanteissa haaksirikkoiset ovat juoneet omaa virtsaansa, joten äidinmaito kuulostaa suorastaan hyvältä vaihtoehdolta. Maito ehtyisi kuitenkin nopeasti, sillä osa nesteestä menee prosessissa hukkaan.

Jos vettä olisi tarjolla, mutta ruokaa ei, oma maito varmaan olisi hyvä vaihtoehto silloinkin. Tosin sekin olisi omien ravinteiden kierrätystä ja selviämisen kannalta aika pitkälti sama kuin pelkän veden juominen. Ihan eri asia on, jos maitoaan tarjoaisi muille.

Aina ei hätätila vaadi autiota saarta. Vinkki: Äidinmaitoa voi laittaa kahviin.

Viite