Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Haavi kohti nuorisoa

19.9.2014

Juha Honkonen

Puoluegallupeja julkaistaan tämän tästä. Julkisuudelta pidetään kuitenkin piilossa kyselyt, joista selviää äänestäjien siirtymiset puolueesta toiseen. Vihreä Lanka tekee poikkeuksen ja julkaisee asiasta tuoreen tutkimuksen.

Vihreille tuloksilla on merkitystä, sillä neljän vuoden takainen rökäletappio pitäisi kääntää voitoksi. Tutkimuksesta voi päätellä, mihin suuntaan haavia kannattaa heilutella.

Ylivoimaisesti eniten vihreillä on liikennettä heidän kanssaan, joilla ei ollut puoluekantaa 2011. Ryhmään kuuluu nukkuneita, kantaansa päättämättömiä ja ennen kaikkea nuoria, jotka eivät viimeksi olleet äänestysikäisiä. Vihreille tai vihreiltä näitä äänestäjiä liikkuu pian käytävissä eduskuntavaaleissa yhteensä peräti 115 000.

Nuoret ovat aina äänestäneet vilkkaasti vihreitä, mutta puolueen ei kannata pitää ikäryhmää varmana nakkina. Nuoret ovat epävarmimpia äänestäjiä. He saattavat vaihtaa puoluetta nopeasti.

Ei osaa sanoa -väki on myös houkutteleva kalastuskohde. Seuraavissa eduskuntavaaleissa kolmasosa äänestäjistä aikoo selvityksemme mukaan vaihtaa puoluetta. Se on peräti miljoona ääntä. Eniten irtoaa demareilta.

Vihreät on kaappaamassa heiltä 17 000 uutta äänestäjää, lähinnä äijistyneeseen sdp:hen kyllästyneitä naisia. Liikenne on melko vilkasta myös toiseen suuntaan, joten puolueista vihreiden suurin kilpailija on sdp. Kakkosena on vasemmistoliitto.

Liike tuntuu vetävän vasemmalta vihreisiin ja vihreistä oikeistoon. Työväenaate murenee, ja Alexander Stubb vetää liberaalia väkeä kokoomukseen.

Vihreän Langan tutkimuksesta paljastuu kiinnostavaa dataa myös muiden puolueiden välisestä liikenteestä.
Pienimmät puolueet eli kd, rkp ja eduskunnan ulkopuoliset ryhmät ovat lirissä. Kristilliset vuotavat keskustaan, rkp kokoomukseen ja lilliputit perussuomalaisiin ja keskustaan.

Demareita valuu perussuomalaisiin ja persuja keskustan laariin. Tässä kahdessa siirtymässä leiriä vaihtaa peräti 75 000 äänestäjää. Porvaripuolueet kokoomus ja keskusta pelaavat finaalissa, kun taas duunaripuolueet sdp ja persut joutuvat tyytymään pronssiotteluun.

Keskisuuret eli vihreät ja vasemmistoliitto kolkuttavat kymmenen prosentin rajapyykkiä mutta jatkanevat oppositiossa.

Mutta käydään vaalit ensin. Politiikka on taas kiinnostavampaa kuin koskaan.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite