Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hallitukselle 7–, vihreille 8+

5.9.2014

Juha Honkonen

Nyt kun vaalikauden viimeinen budjettiriihi on puitu, voidaan Kataisen–Stubbin hallituksille antaa päästötodistus.

Jyrki Kataisen (kok) johtamalla valtioneuvostolla oli kolme kärkitavoitetta.

1.) Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Perusturvaa on nostettu sadalla eurolla. Tuloerot laskivat aluksi mutta ovat Etlan tuoreen tutkimuksen mukaan taas nousussa.

Syrjäytymistä luvattiin tuoreessa hallitusohjelmassa ehkäistä oppivelvollisuusikää nostamalla, mutta tästä luovuttiin vain kahta kuukautta myöhemmin. Toisaalta opetuksen tukemiseen annetaan 50 miljoonaa euroa lisää.

2.) Julkisen talouden vakauttaminen. Valtion talous saadaan kyllä tasapainoon, mutta tämä tapahtuu vasta seuraavan hallituskauden lopulla, 2018. Kipeitä leikkauksia on tehty mutta huomattavasti vähemmän kuin 1990-luvun alussa. Toisaalta valtiovelka kasvaa yli 100 miljardiin euroon. Tämä on järkyttävä taakka pienille ikäluokille.

Rakenneuudistuksessa tärkein eli kuntaremontti jäi tekemättä. Sote-uudistus sen sijaan toteutuu.

3.) Kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen. Hallitus lupasi alentaa työttömyyden viiteen prosenttiin. Tässä ei yleiseurooppalaisen talouskurimuksen aikana onnistuttu läheskään. Työttömiä on nyt lähes tuplasti tavoitteeseen nähden.

Talouskasvua ei ole juurikaan ollut koko maanosassa. Kilpailukykyä on vahvistettu laskemalla yhteisöveroa peräti 4,5 prosenttiyksikköä. Sen hinnaksi on arvioitu 870 miljoonaa euroa vuodessa ja saavutukseksi 5000–7000 työpaikkaa.

Vihreät on profiloitunut muissa asioissa kuin kolmessa kärkitavoitteessa. Eduskuntavaalimenestyksen kannalta tärkeitä ovat vaalipiirien yhdistäminen ja käynnissä oleva kuuma ydinvoimakeskustelu.

Ympäristösaavutuksilla ei tule valtavasti uusia ääniä, mutta ne ovat parasta, mitä vihreät ovat saavuttaneet. Mikään muu puolue ei olisi saanut ilmastolakia säädetyksi ja arvokkaita soita suojelluksi. Vihreiden tuella on myös muun muassa nostettu energiaveroja ja rakennettu raiteita.

Lisää vihreiden hallitustaipaleesta aihetta käsittelevässä jutussa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite