Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Helsingin Energiewende

17.4.2014

Mari Puoskari

Joukko suomalaisia yritysjohtajia vaati toissa viikolla Helsingin Sanomissa hiilivapaata Helsinkiä. Tämä oli tervetullut avaus.

Helsingin Energia on yksi suurimmasta kivihiilen tupruttajista koko Suomessa. Vihreiden tavoitteena on ollut jo pitkään, ehkä jopa koko historiansa ajan, lisätä uusiutuvien osuutta Helenin energiapaletissa. Olemme saaneet poliittisissa neuvotteluissa läpi tavoitteen, että Helsingin Energia tuottaa uusiutuvilla 20 prosenttia energiastaan vuonna 2020 ja tuotanto on hiilineutraalia vuonna 2050.

Helen on mukana osuuksilla tuulivoiman tuotannossa ja se on lisännyt biomassan käyttöä nykyisissä voimaloissaan. Näillä toimilla uusiutuvien osuutta on kuitenkin saatu nostettua vasta muutama prosenttiyksikkö.

Nyt Helen selvittääkin kahta eri vaihtoehtoa, nykyisten voimaloiden muuttamista tai uuden monipolttoainelaitoksen rakentamista Vuosaareen. Kumpaan tahansa päädytäänkin, suunta on selvä: vihreät edellyttävät uusiutuvien lisäämistä.

Helsinkiä kritisoidaan usein ahneeksi ja vallanhimoiseksi, joskus varmaan ihan syystäkin. Helsinki on pystynyt tulouttamaan Helenin voittoja kaupungin kassaan jopa kahden kunnallisveroprosenttiyksikön verran.

Lyhyen tähtäyksen taloudellinen etu ei voi kuitenkaan olla syy tehdä ympäristön kannalta kestämättömiä ratkaisuja. Yritysten investoiminen puhtaan teknologian tuotantoon on hyvä esimerkki siitä, miten ilmastonmuutos ja taloudellinen kehitys eivät ole toistensa vastakohtia. Uusiutuvan energian lisääminen tuo työpaikkoja teknologian ja raaka-aineen hankinnan kautta koko Suomeen. Tärkeää on huomata, että se tuo työpaikkoja ja verotuloja myös Helsinkiin.

Poliittisesti on linjattu, että kivihiiltä korvataan merkittävästi jo lähivuosina. Nyt on aika siirtyä konkretiaan ja päättää, että uusiutuvien energialähteiden käytön mahdollistavat investoinnit toteutetaan.

Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuuston ja Vihreän valtuuskunnan puheenjohtaja.

Viite