Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Herrat ja Eva

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

26.3.2012

Kaino Riesu

Pääkaupunkiseudun uutis- ja ajankohtaistoimittajat ovat jo kolmisen viikkoa olleet kriisissä. Syynä on se, että Kestohaastateltavien Kuningas, Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan toimitusjohtaja Sixten Korkman jäi maaliskuun alussa eläkkeelle. Kuinka kauan eläkeläiselle kehtaa vielä soitella ja pyytää studioon tai lehteen kommentoimaan?

Toimitukset ottivat Korkmanista kaiken irti aivan viimeiseen asti. Suunnilleen joka toinen kerta, kun aamuisin avasin Radio Ylen Ykkösen, studiossa pajatti Korkman. Aihe oli aina sama: Euroopan talouskriisi, jonka vaikutukset Suomessa ovat toistaiseksi olleet esimerkiksi Kreikkaan verrattuna vähäiset. Siksi siitä kai onkin niin mukavaa tehdä juttuja.

Tavallinen Sixten Korkman -haastis on parikymmentä viime vuotta tehty näin: Korkman puhuu nopeasti ja surisevasti, ja toimittaja ymmärtää puheesta ehkä neljänneksen. Siksi toimittaja on varautunut pitkällä kysymyslistalla. Siitä hän lukee uuden kysymyksen aina, kun Korkman vetäisee henkeä, ja Korkman jatkaa pajatusta.

Toimittajat ovat aina pitäneet Korkmania ”talousviisaana”, joksi häntä on ohjelmissa sumeilematta nimitettykin. Se on mahtanut hivellä kohdettaan. Tämä kritiikitön henkilöpalvonta on estänyt toimittajia tekemästä varsinaista työtään, johon kuuluisi myös se, että kerrotaan, ketä ja mitä Korkman edusti.

Kerrotaan se edes jälkikäteen: on pitkä aika siitä, kun Korkman oli virkamies valtiovarainministeriössä. Viimeiset työvuotensa hän palveli toimitusjohtajana Elinkeinoelämän valtuuskuntaa Evaa. Samaan vastuualueeseen kuului Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Eva perustettiin 1970-luvulla teollisuuden äänitorveksi. Itse valtuuskuntaan kuuluu nyt 21 bisnesmiestä ja neljä bisnesnaista, ja porukkaa johtaa tätä nykyä Shellin ja Nokian johtamisesta tunnettu Jorma Ollila. Evan palkolliset edustavat siis tätä jengiä, ja Eva sinänsä koko suomalaista bisnesmaailmaa.

Samaa puljua edustaa nykyään myös Matti Apunen, Aamulehden entinen päätoimittaja, joka ei ole minkäänlainen riippumaton kommentaattori vaan ehta elinkeinoelämän edusmies. Siitä hänelle palkka maksetaan, eikä se palkka ole pieni. Evan asiaa jeesaa nyt myös Hesari julkaisemalla säännöllisesti Apusen kolumneja.

Tämän viikon tiistaiaamuna Ylen radion Ykkösaamu oli rohkaistunut kutsumaan studioon Sixten Korkmanin seuraajan Vesa Vihriälän. Vihriälällä on taito puhua niin, ettei hän juuri avaa leukaansa, mutta suusta tulee samaa tuttua surinaa: kestävyysvajetta, ennakoivia indikaattoreita, kilpailukykyä, ”rakenteellisten uudistusten” pakollisuutta ja muuta rahapiirien edunvalvontaa.

Ohjelma sujui tuttuun tapaan ilman toimituksellisen lähdekritiikin häivääkään.

Nimimerkki on sivutoiminen mediakriitikko, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä. Kirjoitus on julkaistu alunperin 23. maaliskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite