Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hippi musisoi

Hippien seikkailut.
Jatkokertomus. Hippien perheen elämää seurataan aina tiistaisin.

Jatkokertomus. Hippien perheen elämää seurataan aina tiistaisin.

29.3.2011

Rosa Meriläinen

Marjutta ja Petteri Hippi halusivat panostaa lastensa musiikkikasvatukseen. Niinpä he veivät viisivuotiaan tyttärensä Patin musiikkiopiston lastenkonserttiin, jonka jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kokeilla kaikkia mahdollisia instrumentteja.

Paju-vauva nukkui autuaasti koko konsertin Marjutan kantoliinassa.

”Lapsen musikaalisuus kehittyy unessa luontevasti”, epäili Marjutta ääneen ja supatti miehensä korvaan pitkähkön selostuksen siitä, miten jo kohdussa kuultu Sibelius vaikuttaa sikiön tulevaan taiteellisuuteen, ilmaisukykyyn, minäkuvaan, psyykeen ja mielenterveyteen.

Petteri ei vaivautunut vastaavasti arvelemaan ääneen mitä se vauva mahtaa kuulla mahan ulkopuolelta, jos äidin kehon kohina aiheuttaa sikiölle samanlaisen taustahälyn, jos työntäisi päänsä pesukoneeseen. Hänen oli nimittäin juostava Patin perään.

”Katso Patti, tuolla on viulu. Ja tuo iso iso torvi on tuuba, haluaisitko kokeilla?”, maanitteli Petteri tytärtään. Patti vilkaisi soittimia ja juoksi sähkörummun luo.

Mustiin pukeutunut rumpujen opettaja ojensi Patille kapulat ja soitti eteen pienen rytmin. Omalla vuorollaan Patti hakkasi rumpuja epätasarytmisesti tovin ja katsoi odottavana opettajaa. Tämä toisti harjoituksen kolmeen kertaan, kunnes takavarikoi kapulat takaisin.

”Tosi hienosti nappasit rytmit, sinulla on mahtava rytmitaju”, kehui Petteri lastaan. Opettaja katsoi Petteriä ilmeellä, joka kuvasti rehellisen ihmisen hätää lastensa poikkeukselliseen lahjakkuuteen perusteettomasti uskovien vanhempien äärellä.

Yritettyään huonolla menestyksellä saada trumpetista ääntä, Patti keskittyi juoksemaan pyörätuoliliuskaa ylös ja alas. Marjutta puolestaan keskittyi tenttaamaan musiikkiopiston kanslistia.

Marjutta oli vaatinut saada tietää, mitkä ovat eri soittimien ympäristökuormitukset koko elinkaarella. Kun vastausta ei kuulunut, seuraavaksi Marjutta vaati saada tietää, miten musiikki-opistolla on otettu huomioon sukupuolinäkökulma.

”Onko teillä tasa-arvo-ohjelmaa, miten reagoitte sukupuoliseen häirintään ja syrjintään?”, tenttasi Marjutta ja pyysi nähtäväkseen tilaston siitä, miten tilastolliset tytöt ja pojat jakautuvat eri soittimien soittajiin. Hän toivoi, että Patti voisi ensimmäisenä naisena löytää jonkun neitseellisen soitinlajin.

Kanslistin pelasti kansanedustaja ja anoppi Kaarina Hippi, joka kuuluvasti Pattia kutsuen saapui paikalle. Hän arveli, että kulttuurimyönteisten lapsiperheiden oli näin vaalien alla hyvä nähdä, miten lämmin isoäiti hän oli.

Kaarinaa harmitti, että kansanedustajilla on niin harvoin mahdollista saada kuulutuksia, vaan oli pakko kailottaa. Mepit sentään saattavat aina myöhästyä lentokoneesta sen verran, että saavat ilmaisen kuulutuksen lentokentillä ja näin heistä syntyy kiireinen ja tärkeä vaikutelma. Piia-Noora Kauppi oli ensimmäisenä keksinyt tämän.

Kaarina saattoi vain avata sylinsä ja huutaa. Patti juoksi isoäitinsä syliin ja ilmoitti haluavansa isona soittaa pyörätuoliliuskaa. Kaarinan mielestä se oli oikein vihreä soitin.

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja. Tarina jatkuu ensi tiistaina.

Viite