Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hippi risteilee

Jatkokertomus. Hippien perheen elämää seurataan aina tiistaisin.

Jatkokertomus. Hippien perheen elämää seurataan aina tiistaisin.

8.11.2011

Rosa Meriläinen

Hipit tutkivat yhteisöllisellä spelttimuroaamiaisellaan vihreiden puolueristeilyohjelmaa. Hörppiessään yrttihauduketta kansanedustaja Kaarina Hipin mieli alkoi mustua kulaus kulaukselta: hän ei saattanut ymmärtää, miksei ollut kutsuttuna asiantuntijapuhujana yhdessäkään päivän kymmenestä keskustelutilaisuudessa.

”Olisitko vai halunnut päästä haukkumaan itseäsi Mikä vihreissä vituttaa –paneeliin?”, kiusoitteli Petteri.

Kaarina tuhahteli mukiinsa, miten nyt vähintään olisi ollut vastavoiman nainen paikallaan Evan Matti Apuselle, joka edusti ahneutta, tuhoa, itsekkyyttä ja teknologiauskoa.

”Eniten vihreissä vituttaa just se, että kokemusta ei arvosteta. Meitä ikäihmisiä ei kuunnella, vaan näitä kolmekymppisiä aina vaan”, kiukutteli Kaarina.

”Kaarina on kyllä ihan oikeassa, että vain kolmekymppisiä kuunnellaan. Meitä kaksikymppisiä ei ole edes kansanedustajana!” yhtyi Marjutta valitukseen.

Petteri muistutti äitiään siitä, että tämä tosiaan on kansanedustaja ja siten puheoikeutettu muun muassa eduskunnan täysistuntosalissa.

Viisivuotias Patti Hippi puolestaan tiedusteli, mitä ”vituttaa” tarkoittaa. Radikaalin avoimuuden hengessä Petteri kertoi sen tarkoittavan potutusta, harmitusta, päähän ottamista, ketutusta ja sitä, ettei pidä toisessa jostakin ominaisuudesta tai teosta. Kyrpimistä yksikään Hippi ei maininnut.

Lapset jäivät Marjutan kanssa kotiin pohtimaan etymologiaa Petterin ja Kaarinan järjestäytyessä Tikkurilan junaan. Petteri yritti lepytellä Kaarinaa osoittamalla, miten harva vihreiden kansanedustaja risteilyllä esiintyi: itse asiassa Pekka Haavisto oli presidenttiehdokkaana ainut varsinainen puhuja. Kaikki muut vihreät toimivat vain juontajina.

Kaarina selasi osallistujalistaa. Hänhän oli ainut paikalla oleva kansanedustaja, jota ei oltu pyydetty lavalle!

Kaarinan paras puoli poliitikkona ja ihmisenä on kuitenkin se, ettei hän koskaan pode häpeää tai riittämättömyyden tunnetta, vaan osaa kääntää jokaisen vastoinkäymisen suuttumukseksi maailmassa vallitsevia vääryyksiä kohtaan.

Nyt hän jälleen muisti, miten tärkeää on ajaa yli 50-vuotiaiden naisten asemaa. Naisten, joilla on ylivertainen kokemus ja biologia. Naisten, joilla on tietoa ja taitoa. Naisten, jotka kuitenkin muuttuvat näkymättömiksi miesten katsellessa vain toisiaan ja nuoria naisia. Kaarina päätti kostaa kolmekymppisten puoluetoimiston virheet nuoremmilleen: hän ei antaisi aurinkonsa paistaa yhdellekään alle keski-ikäiselle naiselle.

Petteri ei tehnyt samaa päätöstä. Hän nautti siitä, miten nykypäivän ylioppilaskunta-aktiivit kokoontuivat keskustelemaan korkeakoulupolitiikan uusista tuulista Sokos Hotel Vantaan baariin. Petteri jaksoi loputtomasti selittää, millaisia keskusteluja hän oli käynyt asiasta kuin asiasta 90-luvulla. Selitys jatkui ja jatkui, kunnes kello oli noin kolme yöllä. Silloin jo hieman sönköttävän Petterin vieressä oli enää vain yksi nuori nainen, joka kuului hotelliravintolan alkuperäiskansaan.

”Eniten vihreissä miehissä vituttaa se, ettei ne kestä viinaa.”, totesi nainen ja sammui.

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja. Tarina jatkuu ensi tiistaina.

Viite