Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hippi taittaa indeksiä

Hippien seikkailut.
Jatkokertomus. Hippien perheen elämää seurataan aina tiistaisin.

Jatkokertomus. Hippien perheen elämää seurataan aina tiistaisin.

8.3.2011

Rosa Meriläinen

Kansanedustaja Kaarina Hippi piti itseään nerona ja hyvänä ihmisenä: kolme kärpästä yhdellä kerralla. Hän oli ilmoittautunut päivystämään Tampereen vihreiden vaalikojulle keskustorille, vaikka oma esite ei vielä ollut valmis. Hän siis jakoi kaikkien ehdokkaiden yhteistä vaalilehteä.

Nero hän oli siksi, että keksi ottaa viisivuotiaan lapsenlapsensa Patin mukaan ja tuli näin samalla tehneeksi hyvän työn, sillä lapsenhoitajaa olikin kaivattu.

Vaalikopilla kököttäminen voi olla kansanedustajalle ahdistava kokemus, sillä päiväsaikaan paikalle saapuvat yleensä vain ne kaikkein kiukkuisimmat eläkeläiset, joilla on esitettävänään joko kiperiä kysymyksiä tai kohtuuttomia syytöksiä. Viaton ja suloinen lapsukainen saikin nyt toimia muurinmurtajana. Ja se toimi.

Viereisellä vaalikopilla punanenäinen ja –pipoinen kansanedustajapolo oli alati ahdistettuna syyttävän sormen ikeeseen. Siinä hän yritti kertoa, miksei sosialidemokraattina ole ollut hyvätuloisten eläkeläisten asialla, vaikka heillä vasta ei helppoa olekaan, kun mikään ei ole rikkaalle eläkeläiselle ilmaista.

Kaarina vilkutti vahingoniloisena ja hymyili aurinkoisena kaikille eläkeläisille, jotka tulivat kyselemään Patin ikää ja kertoilemaan omista lapsenlapsistaan. Vaivihkaa kiepsahtivat vaalilehdet taskuun samalla kun Kaarina sai kuulla minkä ikäisenä 50-luvulla tehtiin lapsia. Yksi rouva tuli lapsen näkemisestä niin hövelille tuulelle, että tuli vahingossa vaatineeksi taitettua indeksiä.

Taitettu indeksi on vaalikoppien klassikko, josta pullamössösukupolven ei tarvitse tietää mitään ellei hourupäissään tule asettuneeksi ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Sen jälkeen hän oppii, että yleisimmin hänet haastetaan kadulla juuri tästä.

Työeläkkeiden taitettu indeksi tarkoittaa sitä, ettei eläkkeiden nousu ole sidottu edes puolelta osaltaan yleiseen ansiotason nousuun, vaan siinä painotetaan kuluttajahintaindeksiä, joka käytännössä leikkaa nousua palkansaajien palkankorotuksia vaatimattomammiksi.

Eläkeläiset tuumivat, että he ovat itse eläkkeensä rahoittaneet ja siellä se raha nyt lepää eläkerahastossa, eikä sitä piruuttaan heille anneta, vaikka se on heidän ihan omaa rahaansa. Takaisin on ilmeisen turha väittää, että koska rahastojen tuotto ei riittäisi vanhanmalliseen indeksiin, jossa vain puolet laskettaisiin kuluttajahinnoista, taiton poisto tarkoittaisi sitä että seuraavat sukupolvet joutuisivat maksamaan itsensä kipeäksi pystyäkseen rahoittamaan suurten ikäluokkien eläkkeet.

Kun isä haki Patin kotiin vaalikopilta, joutui Kaarinakin kohtaamaan taitetun indeksin, mutta hoiti sen vanhemman valtiomiehen suvereeniudella. Kiukkuisille kysyjille hän ystävällinen ja ymmärtäväinen ilme kasvoillaan kertoi, että sitä asiaa me emme lupaa korjata. Kysyjät jatkoivat silloin yleensä matkaa, eivätkä jääneet tinkaamaan perusteluja.

Kaarina oli omaksunut säännön, jonka mukaan yhteen äänestäjään ei parane vaalikampanjassa käyttää kahtakymmentä sekuntia enempää: siinä ajassa hänet voitetaan puolelleen, jos se ylipäänsä on mahdollista. 

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja. Tarina jatkuu ensi tiistaina.

Viite