Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyvällä omallatunnolla etelään?

9.12.2011

Ekokyttä

Ekokyttä matkustaa lomillaan Turenkiin eikä Turkkiin. Tästä huolimatta – tai tämän vuoksi – joulukuun pimeinä iltoina luetut matkailumainokset herättävät kaukokaipuun kovemmassakin lainvartijassa.

Finnmatkat mainostaa Euroopan ja Turkin Blue Village-lomakohteitaan lomakyläksi, ”jossa tehdän ympäristötekoja joka päivä”. Takeena on ISO 14 001-sertifiointijärjestelmä.

Syyte: Turhien ja ympäristöä kuormittavien turistimatkojen viherpesu. Sertifikaatin omilla sivuilla kerrotaan, että ”moni organisaatio katsoo sertifioinnin tuovan lisäarvoa julkikuvaan”.

Puolustus: ”Sertifioinnin myöntää ulkopuolinen taho. Blue Village-hotelleissa vedenkulutus on reilusti alle 250 litraa per yöpyminen ja sähkönkulutuksessa ollaan suurin piirtein puolessa siitä, mitä EU-kukan raja-arvot ovat. Olemme erittäin hyvin tietoisia, että matkailun ja ympäristöystävällisyyden välillä vallitsee perusristiriita. Toisaalta matkailu ei ole maailmassa vähenemässä, joten on tärkeää löytää entistä kestävämpiä tapoja matkailla”, Finnmatkojen viestintäpäällikkö Kaisa Mäki-Kullas sanoo.

Tuomio: Matkatoimiston voitoista napsaistava sakko, jonka tuotot ohjataan lentopäästöjen haittojen kompensointiin.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 2. joulukuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite