Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyvän kansanedustajan ominaisuudet

Tampereelta.

28.12.2010

Rosa Meriläinen

Hyvällä kansanedustajalla on nopea päätöksentekokyky. Hän kykenee perehtymään isoihin asiakokonaisuuksiin olennaisen löytäen ja oman näkemyksen muodostaen. Hän tuntee prosessit, joilla päätökset tehdään ja saadaan täytäntöön.

Hän on kiinnostunut muutoksesta ja siitä, miten maailma todella makaa. Hänellä on periaatteita ja kyky asettaa yksittäiset pienet askeleet osaksi isompaa periaatteellista kokonaisuutta ja olemaan siten johdonmukainen.

Hyvä kansanedustaja kuuntelee ja kunnioittaa väittelykumppaneitaan, on kärsivällinen ja muistaa kohtaamansa ihmiset vuosienkin päästä. Hänen ihmistuntemuksensa kertoo, millä sävyllä ja millä argumenteilla kuhunkin voi vaikuttaa. Hän hallitsee kokoustekniikan.

Hän osaa puhua ja kirjoittaa. Hän hallitsee vakuuttamisen taidot niin yksityisissä keskusteluissa kuin juhlapuheissakin muistaen kuitenkin, että poliitikolle kaunopuheinen retoriikka ei koskaan riitä, vaan se mitä puhuu, on oltava rautaista ja visionääristä maailmanmuuttamispuhetta.

Koska kokousten maailmassa asiat muuttuvat muutosesitysten kautta, hyvä kansanedustaja osaa kirjoittaa sellaisia muutosesityksiä, jotka ovat paitsi ammattimaista hallinnon kieltä, myös avautuvat läsnäolijoille. Jargonin lisäksi hän osaa tarvittaessa kertoa selkokielellä saman asian.

Hyvä kansanedustaja osaa vaihtaa näkökulmaa. Hän osaa suhteuttaa asioiden nykytilan menneeseen, tulevaan ja muihin paikkoihin. Hyvä poliitikko on myös optimisti: hän yrittää parhaansa silloinkin, kun hyvä lopputulos näyttää epätodennäköiseltä.

Hän on myös realisti, eikä jatka hävittyä taistelua. Hän tekee sen mikä on kussakin tilanteessa mahdollista ja osaa valita niistä vaihtoehdoista, jotka käytännössä sillä hetkellä ovat tarjolla.

Hyvä kansanedustaja on matemaattisesti kyvykäs. Hän osaa laskea nopeasti päässään kesken neuvottelujen kumulatiiviset summat tai luottamuspaikkojen jakoon liittyvät suhdeluvut. Hän lukee mielellään talousarvioita.

Hyvällä kansanedustajalla on juristin valmiudet. Hän tietää paitsi miten lakeja kirjoitetaan, myös sen miten niitä sovelletaan.

Hyvä kansanedustaja on kielitaitoinen. Suomen, ruotsin, englannin ja ranskan lisäksi on kiva pikantti yksityiskohta, jos osaa vielä jotain viidettä kieltä.

Hyvä kansanedustaja on myös hyvä johtaja. Hän osaa delegoida oikeat tehtävät oikeille ihmisille. Hän osaa rekrytoida oikeat avustajat, virkamiehet ja neuvonantajat. Hän miettii huolellisesti keihin luottaa ja keitä kuuntelee, eikä kuka tahansa pysty hänen päätään kääntämään. Hän osaa innostaa muita, olla osa tiimiä ja antaa tilaa muiden loistaa.

Hyvä kansanedustaja osaa ottaa paikkansa parrasvaloissa. Hän on karismaattinen persoona, joka huomataan ja muistetaan. Hän osaa verkostoitua ja käyttää hyväkseen verkostojaan saadakseen itselleen tärkeitä luottamustoimia ja mediahuomiota. Hän on niin luonteva, ettei koskaan vaikuta tyrkyltä, vaan sopivan vaatimattomalta.

Hyvä kansanedustaja on tarvittaessa kova jätkä, joka osaa pelotella, uhkailla ja kiristää. Hän ei säiky silloin, kun häneen yritetään samaa.

Hyvä kansanedustaja on pitkä, laiha ja edustava.

Kirjoittaja on entinen vihreä kansanedustaja, joka puraisee blogissaan päivänpolitiikkaa kerran viikossa.

Viite