Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyvinpä lähti

2.9.2011

Juha Honkonen

Tuoreen hallituksen alkutaival on ollut karseaa seurattavaa.

Kreikan vakuudet yritettiin hoitaa salaisesti ja käsittämättömästi käteisellä. Lisäksi ministerit kritisoivat omaa hallitusohjelmaansa ja laukoivat kesälaitumilla villiintyneitä ajatuksiaan esimerkiksi oluen vahvuudesta.

Eikä siinä vielä kaikki. Vaikka hallitusohjelmassa luvattiin edistää luonnonsuojelua, päätti valtiovarainministeriö höylätä eniten ympäristöministeriöltä.

Jos esitetyistä 61 miljoonan euron leikkauksista toteutuu osakin, voi kauniille tavoitteille sanoa heippa hei. Silloin vihreiden valtuuskunta saattaa taas pitää monituntisen kokouksen hallituksessa olemisen mielekkyydestä.

Kylmää kyytiä on luvassa myös lehdistölle. Ensin kasvavien paino- ja jakelukustannusten kanssa painivaa alaa päätettiin lyödä yhdeksän prosentin arvonlisäverolla. Sen jälkeen, tuoreena uutisena, tuhansien järjestölehtien painamiselle ilmoitettiin tulevan samansuuruinen vero.

Kumpikin vero tappaa Suomesta kymmeniä, ellei satoja lehtiä.

Mitä sitten?

No sitä, ettei journalismi ole vain bisnes muiden joukossa. Lehdet pitävät yllä kansan yleissivistystä ja yhteiskunnallista keskustelua. Niillä on paljon yleishyödyllisempi tehtävä kuin esimerkiksi seurakunnilla, joilla verovapaus säilyy.

Samoin kuin valtio osallistuu valtavilla summilla sähköiseen mediaan, voisi se pitää auttavan kätensä ojennettuna myös lehdistön suuntaan.

Minullahan on tässä asiassa oma lehmä ojassa, mutta – Paavo Väyrystä lainatakseni – olen oikeassa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite