Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyvinvointivaltion romuttajat

Vähän Vinossa -logo.
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö bloggaa Vihreän Langan sivuilla joka toinen viikko.

2.10.2013

Veli-Matti Partanen

Syyskuussa julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa kauhisteltiin Kokoomuksen nuorten liiton tavoiteohjelman linjauksia muun muassa kiintiöpakolaisten vastaanottamisen lopettamisesta, kansanryhmää vastaan kiihottamisen kieltävän pykälän poistamisesta ja kehitysavun lakkauttamisesta.

Nämä tavoitteet tyrmättiin ansaitusti maahanmuuttovastaisina ja epäinhimillisinä. Kiinnostavampaa kuitenkin on, että ohjelma sisältää talouspoliittisia tavoitteita, jotka romuttaisivat toteutuessaan myös suomalaisen hyvinvointivaltion ja sen rahoituksen.

Tavoiteohjelman vaatimus alijäämäisten budjettien lopettamisesta on järjenvastaista suhdannepolitiikkaa, jolle ei varmasti löydy kannatusta talousasiantuntijoiden keskuudesta. Rajut menoleikkaukset ajaisivat Suomen uudestaan taantumaan ja aiheuttaisivat turhaa kärsimystä. Näyttäkää minulle yksikin valtavirran taloustieteilijä, joka kannattaa budjettien tiukkaa tasapainottamista suhdannetilanteesta välittämättä.

Veropohjaan kokoomusnuoret ampuisivat ammottavia reikiä muun muassa poistamalla perintöveron ja siirtymällä tasaveroon, jolloin budjetin tasapainottamiseksi yhteiskunnan tarjoamia palveluita pitäisi leikata kovalla kädellä. Samalla järjestö kuitenkin vaatii esimerkiksi pidempiä vankeustuomioita ja sakkojen muuntorangaistuksen vankeudeksi palauttamista, mikä olisi sekä kallista että tehotonta kriminaalipolitiikkaa.

Kokoomusnuoret hyökkää ohjelmassaan myös heikoimmassa asemassa olevien kimppuun: järjestö haluaa poistaa työehtosopimusten yleissitovuuden. Tämä heikentäisi merkittävästi työntekijän neuvotteluasemaa suhteessa työnantajaan ja olisi myrkkyä työhyvinvoinnille. Lisäksi järjestö tavoittelee perusterveydenhuollon maksullisuuden lisäämistä sekä tasoryhmien muodostamista perusopetukseen.

Näillä toimenpiteillä kasvatetaan hyvä- ja huono-osaisten perheiden välistä kuilua ja vahvistetaan sosiaalisen aseman periytyvyyttä. Nuorkokoomuslainen politiikka on niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin kestämätöntä. Saahan sellaista politiikkaa tavoitella, mutta toivon, että jatkossakaan yksikään eduskuntapuolue ei ota kokoomusnuorten tavoitteita omikseen.

Kirjoittaja on Vinon puheenjohtaja.

Viite