Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ihana Pride

6.7.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Viime viikolla sateenkaarikaupunki Helsingissä järjestettiin upea iso Pride. Kaupunki järjesti vastaanoton, liputti tärkeän viikon kunniaksi ja kaupunginjohtaja avasi tapahtuman.

Muiden muassa vihreiden valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Ville Ylikahri on yksi niistä henkilöistä, joita saa kiittää siitä miten hienosti Helsingin kaupunki oli Pridessa mukana. Toivottavasti Tampere ja Oulu osaisivat tulevaisuudessa olla yhtä ylpeitä sateenkaaristaan. Niiden Pridet pidetään myöhemmin tässä kuussa.

Mutta eivät poliitikot pilaa tai tee hyvää tapahtumaa. Itse osallistuin jälleen Pride-kulkueeseen. Sitä hauskemmin ei kaupungin läpi voi buutisheikata. Iloiseen kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan 5000 ihmistä.

Olen käynyt myös toisenlaisissa prideissa. Vihreät nuoret järjestivät taannoin bussimatkan Riikan Prideen. Se oli pelottavaa. Emme voineet olla varmoja, onko virkavalta sillä kertaa sateenkaariväen turvana.

Meillä oli onneksi mukana bussissa kaksi kansanedustajaa, Anni Sinnemäki ja Oras Tynkkynen. Toive oli, että suurlähettiläs tekisi parhaansa, jotta paikallinen virkavalta ymmärtäisi turvaamisen tärkeyden kansanedustajien avulla.

Näin onneksi silloin kävikin. Mellakkapoliiseja oli paikalla enemmän kuin kulkueväkeä. Emme voineet silti uneksiakaan tanssivamme ja juhlivamme kaupungin läpi. Kulkue kulki mellakka-aidoilla aidatun puiston sisällä. Ulkopuolella sylki vihaansa monisatapäinen lauma humalaisia skinnareita ja heidän aatetovereitaan.

Helsingissä väki kokoontui kulkueen varrelle vilkuttamaan iloisesti. Kolmen sepän patsaalla terassillinen ihmisiä hurrasi rakkauden sanomalle. Kaupunkilaiset olivat Priden puolella.

On paskamaista, että käsittämättömän onnistuneesta, iloisesta ja ennätyssuuresta tapahtumasta on mediassa vienyt päähuomion kaasuisku. Toki viharikokset ovat tällaisissa näyttävissä yhteyksissä uutta, eikä väkivaltaa saa vähätellä. Mutta silti.

Suomessa uskaltaa jatkossakin osallistua Prideen lasten kanssa. Se on turvallinen hyvän mielen tapahtuma, jossa ei tarvitse pelätä. Älkäämme antako pelottelulle ja vihalle valtaa, koska silloin ovat väärät tyypit voittaneet.

Minusta tärkeintä on se, että tämän vuoden tapahtuma oli loistava ja Suomessa virkavalta on sateenkaarikansan puolella, turvaamassa kulkuetta. Poliisi toimi ripeästi ja syylliset saatetaan vastuuseen. Sillä aikaa me voimme juhlia ja joutessamme hoitaa maahan sukupuolineutraalin avioliittolain.

Viite